Ви тут:
Полтавщина Спорт Суспільство 

Не стало призера Олімпіади з Полтавщини

Срібний призер Олімпійських ігор в Токіо 1964 року Георгій Прокопенко народився у Кобеляках, а спортивні успіхи здобув у Львові.

Як повідомляють спільнота у facebook відділення НОК Львівської області, у Львові на 84-му році життя перестало битися серце Заслуженого майстра спорту з плавання, срібного призера Олімпійських ігор в Токіо 1964 року, багаторазового рекордсмена Європи Георгія Прокопенка.

“Я народився в місті Кобеляки Полтавської області. Там же на річці Ворсклі навчився плавати. У 1946 році, втікаючи від голоду, моя сім’я перебралася до Львова. Вчився у Львові в четвертій школі, потім в “хуліганській” першій – до 7 класу. Далі був техніку зв’язку, де я почав займатися спортом. Спочатку велосипедним спортом, потім – плаванням. Тренер Олександр Андрійович Ткаченко був мені другим батьком. Після технікуму навчався у вечірній школі №9, потім вступив у Львівський інститут фізкультури.

Регулярно почав плавати в 14 років. Досить пізно за теперішніми мірками, адже зараз починають у 7-8 років. Тоді в Союзі було 4-5 басейнів, у яких можна було плавати взимку. Один з них був у Львові. З того басейну спорткомбінату вийшло багато відомих плавців – Мартинчик, Досаєв, Андросов, Громак. А ще були команди з водного поло, розвивалися стрибки у воду. На місці басейну спорткомбінату зараз “Євроспорт”, – розповідав спортсмен у 2007 році.

У 1960 році вперше став чемпіоном СРСР, що дало право поїхати на літні Олімпійські ігри 1960 року до Риму, де він посів десяте місце.

У 1964 році він двічі покращував світове досягнення на 100 метрів брасом, відібравши його у знаменитого американського плавця Честера Ястремський, рекорд якого на цій дистанції тримався з 1961 року. Найголовніша медаль (олімпійська) дісталася йому майже у 28 років.

1966 року на чемпіонаті Європи, що проходив в голландському Утрехті він двічі посів перше місце і став чемпіоном Європи, підтверджуючи свою репутацію найкращого брасиста континенту.
У 1971 році закінчив виступи у великому спорті, маючи стаж понад 33 роки. Згодом, у 1971—1974 роках працював на посаді старшого тренера дитячої спортивної школи плавання.

Працював тренером. Від 1974 року — на посаді викладача, від 1975 року — на посаді старшого викладача кафедри плавання в інституті фізкультури. Звільнився 26 серпня 1977 року у зв’язку із переходом на роботу на кафедру фізвиховання Львівського державного університету ім. І. Франка, де пропрацював понад 30 років.
У віці 50 років брав участь у першості серед вузів Львівської області — виграв дві дистанції.

Прощання зі спортсменом відбудеться сьогодні, 7 травня, о 13:00 в капличці на Пекарський, 52 (Львів). Чин похорону відбудеться на Личаківському цвинтарі (поле №21).

Перейти до вмісту