Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині створюють єдину інформбазу пам’яток культурної спадщини

Полтавська область наразі є учасницею пілотного проєкту Міністерства культури та інформаційної політики України з впровадження електронного обліку об’єктів культурної спадщини «Державний реєстр нерухомих пам’яток України». Проєкт реалізується у тісній співпраці з Національною академією наук України та Інститутом географії Національної академії наук України.

Як повідомила заступник директора Департаменту культури і туризму ОДА Інна Шерстюк, нині до системи Електронного реєстру об’єктів культурної спадщини внесено загальну інформацію, переважно з фотофіксацією та точним місцезнаходженням щодо 1581 пам’ятки. Зокрема щодо 95 пам’яток національного значення, 866 – місцевого значення області, а також 620 найвизначніших об’єктів археології Полтавщини. Більша частина цих об’єктів знаходиться на території Котелевської, Чутівської, Оржицької, Миргородської, Опішнянської територіальних громад.

Про це повідомляє Полтавська ОДА.

Загалом сам ГІС-реєстр передбачає низку модулів, тем, рубрик та категорій, за якими можна отримати повноцінний доступ і повну інформацію щодо кожного об’єкта культурної спадщини на території всієї України.

Електронний реєстр запроєктований як єдина інформаційно-телекомунікаційна система, що забезпечуватиме створення, внесення, накопичення, використання, зберігання, захист, облік та надання інформації у сфері охорони культурної спадщини на загальнодержавному рівні.

«До реєстру вноситься повна назва об’єкта. Якщо це археологічний об’єкт, то встановлено визначення меж. Це важливо при проведенні будівельних робіт. Обов’язково вказуються дані про те, яким рішенням він був прийнятий під охорону держави, що становить його предмет охорони, чи розроблялася науково-проєктна документація, стан збереження», – сказала Інна Шерстюк.

Базу ГІС-реєстру в роботі можуть використовувати органи охорони культурної спадщини, правоохоронці, балансоутримувачі пам’яток, науково-проєктні організації, громадські об’єднання.

Станом на 01 травня 2021 року на державному обліку в Полтавській області перебувають 2597 пам’яток та об’єктів культурної спадщини, з них щойно виявлені – 585. До вже існуючого Державного реєстру нерухомої культурної спадщини внесені 1383 об’єкти, із них 95 – пам’ятки національного значення, 629 – пам’ятки закону УРСР. Цього року до Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесено 12 нових пам’яток культурної спадщини Полтавської області.

Крім того, Департаментом заплановано включення щонайменше 163 об’єктів до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини Полтавської області, зокрема 59 об’єктів археології на території Котелевської та Опішнянської територіальних громад Полтавської області (готується відповідний проєкт розпорядження голови облдержадміністрації).

Інна Шерстюк наголосила, що особливу увагу при заповненні реєстру спрямовували на ті населені пункти, які були внесені до списку історично заселених місць. На території Полтавщини їх 13. Нині на них виготовлені історико-архітектурні опорні плани.

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко наголосила, що впровадження такого ГІС-реєстру є одним з основних векторів, які визначені в Стратегії розвитку Полтавщини на 2021-2027 роки.

«Це важливий крок у частині збереження та популяризації культурної спадщини як на території Полтавщини, так і в Україні загалом», – сказала Катерина Рижеченко.

Роботи з наповнення Реєстру триватимуть до завершення строку тестування проєкту.

Разом із Полтавщиною участь у пілоті беруть ще дві області – Одеська та Закарпатська.

Перейти до вмісту