Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині презентували “активний” туристичний маршрут з Полтави до Опішні

11 травня  у безпосередній близькості до села Великі Будища (Полтавського району) презентували туристичний маршрут з активним способом пересування з Полтави до Опішні (Greenways).

Це спільний проєкт Полтавської облдержадміністрації та Громадської організації “Туристичне товариство “Карпатські стежки”, які дослідили та промаркували маршрут.

“Це перший реалізований в Україні Greenways, який проходить від Полтави до Опішні. Загальна довжина маршруту 85 км. З них 55 км – основна лінія маршруту, яка йде від залізничних вокзалів Полтави – Київського та Південного – до Опішні. Є три радіальні з’їзди, які не можна заїхати з середини маршруту. Сенс цього маршруту полягає в тому, щоб людина, яка мандрує Полтавщиною на велосипеді, пішки або на байдарці, завжди розуміла де вона знаходиться. Щоб не було такого моменту, що людина не розуміла скільки ще треба їхати, куди повертати. Маркування, яке розміщене по всьому маршруту, дозволяє людині орієнтуватись”, – розповів народний депутат України та ініціатор створення маршруту Дмитро Нальотов.

“Такий маршрут створює для регіону нові можливості. Можна залучати не лише туриста, який іде з культурно-пізнавальною метою. Тому що та кількість місць народних промислів, культурної спадщини, музейного надбання, яка є на Полтавщині, є найбільшою в Україні. Але потрібно залучати й такого туриста, який бажає провести час активно і поєднати його з культурними маршрутами. На сьогодні такі маршрути є важливими, тому що за допомогою них, люди можуть поєднувати різні види транспорту й відпочинку: спочатку велосипед, потім пересідати на байдарки, потім – знову на велосипеди”, – розповіла голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів.

“У будь-який час культура і туризм є сферою, яка фінансується за залишковим принципом. Але тут я дякую всім, хто робив кроки, щоб досягнути результату. Він буде показовим для тих, хто буде користуватись цим маршрутом. Є ще багато роботи щодо доріг, інфраструктури. Це тільки початок. Такі маршрути будемо створювати по всій області, щоб залучати туристів, локальний бізнес та громади”, – зазначила заступник голови Полтавської громади Катерина Рижеченко.

Громадська організація “Туристичне товариство “Карпатські стежки” розробили концептуальну схему, провели розвідку (авто, вело, пішо) на території, визначили точний перебіг шляхів, записали точні треки шляхів та маршрутні точки, визначили відсічки між точками по відстані та часу пересування, провели фотозйомку об’єктів, встановили об’єкти маркування.

За словами співавтора проєкту, заступника голови громадської організації” Туристичне товариство” Карпатські стежки” Олександра Бурсанова, такий маршрут може мати продовження.

“З Опішнянською громадою ми вже розробили продовження маршруту Опішня – Історико-культурний заповідник “Більськ”, 240 км. І далі в перспективі маршрут може продовжуватись вздовж Ворскли до Охтирки, Національного гетьманського парку. Потенціал дуже великий. Це дійсно перший в Україні прознакований маршрут Greenways”, – зазначив Олександр Бурсанов.

“Хороші ідеї об’єднують людей. Полтавщина сповідує принципи сталого розвитку, мені це дуже приємно. Тут зібрались антикризові менеджери в туризму. Пандемія повернулась нас в лоно природи. І ми не можемо не використати ту природну спадщину, яку маємо. Знаючи потенціал Полтавщини, гідів Полтавщини. Вони будуть дуже круто інтерпретувати природню спадщину. Думаю, що це дуже вдалий початок”, – прокоментувала депутат Полтавської обласної ради Яніна Барибіна.

 

 

 

Ліна Решетник

Перейти до вмісту