Ви тут:
Суспільство Україна 

МОЗ уніфікує держреєстр лікарських засобів

Міністерство охорони здоров’я працює над кодифікацією лікарських засобів.

Про це під час брифінгу повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова.

«Ми виявили потребу уніфікації державного реєстру лікарських засобів. Така система дозволить поєднати всі бази даних за допомогою унікального кодування кожного препарату. Схожі практики вже існують у багатьох розвинених країнах та суттєво спрощують облік та моніторинг ліків», – пояснила Шаталова.

Заступниця міністра зазначила, що розглядають різні підходи, один із них – кодування за допомогою букв та цифр. Такий код міститиме назву виробника лікарського засобу, дозування, торгове найменування, лікарські форми, типи первинної упаковки та кількість лікарських засобів у ній. Планується, що кожну з частин коду будуть формувати на основі затверджених словників лікарських засобів, форм, метрик та узгоджувати з державним реєстром лікарських засобів України.

Водночас у МОЗ фіналізують технічне завдання для розробки електронної системи управління замовленнями ліків та медичних виробів, їх залишками, збором потреби, графіками постачання й планування. Вже до кінця 2021 року МОЗ планує запуск програмного модуля щодо списання ліків через електронні рецепти.

Перейти до вмісту