Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Два полтавські музеї планують включити до туристичних маршрутів

Директор Департаменту культури і туризму ОДА Ірина Удовиченко, голова Громадської ради при ОДА Олександр Дербеньов відвідали музей історії Полтавського вищого зенітного ракетного командного  училища імені генерала армії М.Ф. Ватутіна та Музей військ зв’язку Збройних сил України. Ці музеї як туристичні об’єкти планують включити до туристичних маршрутів. 

Про це повідомили у Полтавській ОДА.

Як зазначив голова Громадської ради при Полтавській ОДА Олександр Дербеньов, полтавцям та гостям міста мало відомо про існування цих установ. 

“Ставимо за мету популяризувати заклади серед містян та молоді. Щоб полтавці знали свою історію та зберігали надбання минувшини. Ці музеї – не лише приміщення, де зберігаються цікаві експонати. Вони вносять свою частку у військово-патріотичне виховання молоді. У планах – створити в обласному центрі музей військової слави Полтавщини”, – сказав Олександр Дербеньов. 

Музей історії Полтавського вищого зенітного ракетного командного  училища імені генерала армії М.Ф. Ватутіна створили за ініціативи випускників та ветеранів закладу. Він розташований на вулиці Квітучій, на першому поверсі двоповерхової будівлі, яку будували спеціально під музей. 

Як розповів викладач колишнього училища, підполковник Валерій Новокшонов, за весь період існування училище підготувало 17 136 офіцерів, зокрема 5 129 спеціалістів наземної артилерії та 12 007 спеціалістів зенітної артилерії. В закладі готували офіцерів-фахівців військової протиповітряної оборони, зокрема ланку, яка прикривала війська на полі бою. Училище ліквідували 29 грудня 1995 року.

У музеї представлені макети бойової техніки, зокрема зенітка “Шилка”.

“Всі зразки, які розміщені на стендах, вивчали в училищі. Експонати приносили всі небайдужі. Збирали частинами елементи навчальних боєприпасів, у кого що залишилося в гаражі чи сараї. Є тут труба для пуску переносного зенітного комплексу”, – сказав Валерій Новокшонов. 

Музей відвідують переважно студенти, школярі, ветерани й випускники училища та пенсіонери міста.

Цього року виповнюється 80 років від дня заснування училища. Громадська організація «Спілка ветеранів та випускників Полтавського вищого зенітного ракетного командного училища імені генерала армії М.Ф. Ватутіна готує святкову програму. Планують запросити випускників різних років. 

На другому поверсі розташований Музей воєнних конфліктів ХХ століття.

У Музеї військ зв’язку Збройних сил України знаходиться техніка, за допомогою якої здійснювали зв’язок із часів Другої світової війни і донині. Є радіостанція танку Т-34, найстаріший експонат 1934 року. При музеї працює радіогурток. 

Голова комісії з питань, освіти, науки і культури Громадської ради при ОДА Марина Єщенко зауважила, що спільно з Департаментом освіти і науки ОДА планують розробити рекомендації для закладів освіти щодо відвідування цих музеїв. 

“Частково надамо методичні рекомендації, як популяризувати ці заклади серед молоді. Такі музеї варто відвідувати на постійній основі, але можна приурочити й до певних дат, наприклад, Дня захисника України, Дня ЗСУ. Також рекомендуватимемо відвідувати музеї й педагогам із метою підвищення кваліфікації та пізнавальною метою”,– сказала Марина Єщенко.

Директор Департаменту культури і туризму ОДА Ірина Удовиченко наголосила, що ці музеї потрібно активніше розвивати, як туристичні об’єкти, залучати якогомога більше мадрівників та популяризувати заклади.  

“У цьому місці зібрано всю історію установи, є цікаві факти про її випускників. Також Музей зв’язку містить ексклюзивні експонати, про які, вважаю, знають не всі полтавці. Зі свого боку ми надаватимемо посильну підтримку щодо популяризації та збереження цих закладів. Робитимемо їх доступними і комфортними для відвідувачів”,– сказала Ірина Удовиченко.

Нагадаємо, 18 травня, у Міжнародний день музеїв, у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського підготували екскурсійну програму “Легенди музейного дворика”.

Фото: Полтавська ОДА

Перейти до вмісту