Ви тут:
здоров’я Суспільство 

17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

17 травня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією, яка є однією з найпоширеніших медичних проблем, які переслідують людину.

Хвороба небезпечна не лише сама по собі. Вона є основним чинником ризику раптової смерті, розвитку інсульту, серцевої недостатності, тобто патологій, що визначають високу смертність, втрату працездатності дорослого населення. Ця хвороба вражає людей, які ведуть малорухомий та емоційно-напружений спосіб життя. За статистикою, від підвищеного тиску страждає третина українців, але насправді їх набагато більше – гіпертонію тепер діагностують навіть у 18-річних.

Що ж таке артеріальна гіпертензія?

Це патологічний стан організму, що проявляється підвищеним артеріальним тиском. Термін “ артеріальна гіпертензія” прийнято для визначення стійкого підвищення артеріального тиску: систолічного – 140 мм.рт.ст. і вище та діастолічного – від 90 мм.рт.ст. і вище.

Який тиск вважається високим?

Оптимальним вважається тиск 120/80 мм.рт.ст., нормальним та високонормальним – з 130/85 до 139/89. Про гіпертонію можна говорити тоді, коли тиск вищий, ніж 140/90 (гіпертонія I ступеню).

Від чого залежить рівень тиску?

Він залежить від активності людини. Як правило, тиск підвищується й під час стресу, коли людина налякана чи роздратована. Причинами гіпертонії є перевантаження нервової системи внаслідок стресів, неправильний режим життя (перевтома, недостатній відпочинок і сон, знижена фізична активність), неправильне харчування та спадкові фактори, а також куріння та вживання алкоголю.

Що робити, якщо у вас виявили підвищений артеріальний тиск?

Не панікувати. Це – не вирок. Просто потрібно ретельно обстежитися у лікаря, який передусім з’ясує, чи немає симптоматичної гіпертензії, тобто захворювання нирок, ендокринних органів та ін. Якщо виявиться патологія , сімейний лікар скерує до вузькопрофільного фахівця ,якщо ж зупинилися на діагнозі есенціальної гіпертензії – теж приводів для розпачу немає. Адже в арсеналі сучасної медицини є великий вибір гіпотензивних засобів.

Людина з артеріальною гіпертонією має знати, що лікуванняїї є пожиттєвим, тобто нормалізація тиску забезпечується за допомогою фармакологічних препаратів та ведення здорового способу життя, а саме:

– обмеження вживання кухонної солі до 5г на добу;

– зменшення маси тіла при її надлишку;

– обмеження вживання алкогольних напоїв;

– зменшення вживання насиченихжирів, солодощів та холестерину;

– відмови від паління;

– підвищення фізичної активності в години дозвілля;

– психоемоційне розвантаження та релаксація

Профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною «вакциною» протии артеріальної гіпертензії, а застосування перелічених заходів сприяє зменшенню її нових випадків на 50%. Кваліфіковані поради щодо здорового способу життя, а саме корекції ваги тіла, фізичної активност надає сімейний лікар , який перший стоїть на шляху вашого одужання і саме він регулює , контролює ваш стан та забезпечує профілактику ускладнень цієї хвороби .

Усі хворі на артеріальну гіпертензію мають змогу отримувати гіпотензивні ліки безоплатно та безперервно завдяки існуючій програмі «Доступні ліки» . Сімейний лікар щомісячно виписує е-рецепт, корегуючи дозу або препарат , а пацієнт отримує ліки у аптеках , що надають відповідні послуги за допомогою коду з смс-повідомлення. Тож, не потрібно боятися підвищеного тиску. Робіть все правильно і своєчасно. Якщо вперше виявили підвищений тиск , терміново повідомте свого сімейного лікаря .

Перейти до вмісту