Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

150 річчя Лесі Українки : у полтавському виші провели наукові онлайн-читання

Кафедра української літератури Полтавського національного педагогічного університету імені Володимира Короленка долучилися до урочистих заходів з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Полтавські науковці влаштували «Лесині читання».

Про це повідомили у Полтавському офісі Північно-Східного відділу УІНП.

З огляду на карантинні обмеження ці наукові читання відбулися у режимі онлайн за допомогою дистанційних технологій освіти. Взяли участь викладачі та студенти журналістського, історичного та психолого-педагогічного факультетів, вихованці комунального закладу «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді».

«Висловлюю щиру подяку за цікаві й змістовні доповіді, що створили розкішне свято Лесиного Слова і Духу. Окрема вдячність наймолодшим учасницям Читань – Іванні Браїлко та Софії Асауленко та їхнім науковим керівникам. Прецікаві, оригінальні доповіді торкалися епістолярію Лесі, її політичних поглядів, різних художніх текстів», – зауважила організаторка і модераторка читань, професорка Світлана Ленська.

Довідка. 150 років тому, в Новограді-Волинському в родині дійсного статського радника, мецената, члена «Старої громади» Петра Косача та Ольги Драгоманової-Косач (письменниці Олени Пчілки)  народилася відома поетка, драматургиня, перекладачка і громадська діячка Лариса Косач, що увійшла в історію української і європейської літератури під іменем Леся Українка. З ініціативи Українського інституту національної пам’яті, відповідно до Указу Президента «Про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки» та Постанов Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у
2021 році» і «Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки», Україна на державному рівні вшановує ювілей Лесі Українки. Зокрема, проводяться тематичні виставки, лекції, вечори, мистецькі конкурси, концерти, науково-практичні конференції, семінари, круглі столи, заходи, присвячені творчій та культурно-громадській діяльності Лесі Українки.

Перейти до вмісту