Ви тут:
Суспільство Україна 

Земельна децентралізація: Парламент прийняв в цілому законопроект №2194

28 квітня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» №2194.

Як повідомлялося, законопроект, зокрема, передбачає передачу землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

Він також встановлює чіткий механізм порядку фіксування у Державному земельному кадастрі меж громад.

Органи місцевого самоврядування отримують повноваження змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності.

Також органи місцевого самоврядування, згідно з законопроектом, матимуть повноваження затверджувати детальне планування території за межами населених пунктів.

Законопроект пропонує, крім іншого, і відмовитися від існування спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, із передбаченням існування натомість центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних.

Нагадаємо, раніше Президент підписав Указ про передачу сільгоспземель громадам, а Уряд прийняв постанову, яка запускає механізм повноцінної передачі з державної у комунальну власність земель сільськогосппризначення всім без виключення територіальним громадам.

Перейти до вмісту