Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Які зміни в мозку відбуваються у любителів кави, – з’ясували вчені

Вчені вперше провели дослідження, які саме зміни у функціональних відділах головного мозку відбуваються при постійному вживанні кави. У дослідженні, проведеному співробітниками медичного факультету Університету Мінью (Португалія) і Орхуського університету (Данія) взяли участь добровольці, які не вживали цей напій, а також ті, хто його регулярно пив.

Про це повідомляє lhealth.info

До першої групи увійшли 24 особи, до другої – 31. Учасникам для оцінки активності мозкових зв’язків проводилася функціональна магнітно-резонансна томографія (фМРТ), також оцінювалися показники стресу, тривоги і депресії.

Як показало дослідження, у кавоманів посилений зв’язок між такими відділами мозку, як таламус і мозочок, що відповідає за контроль моторних (рухових) функцій. Крім того, у них була підвищена активність зв’язків між мозжечкові і підкорковими областями мозку, мозочком, смугастим тілом і ін.

Як вважають вчені, це пояснює такі ефекти від вживання кави, як поліпшення уваги, пам’яті, зосередженості, а також збудження, яке викликає цей напій. Зміни були помічені і в лімбічної системі мозку, що відповідає за емоції.

При цьому аналогічні зміни спостерігалися у тих, хто зазвичай не вживає каву, – після того, як їм давали чашку цього напою.

фото ілюстративне

Перейти до вмісту