Ви тут:
Суспільство Україна 

Верховна Рада схвалила законопроект щодо електронного суду

Верховна рада схвалила законопроєкт щодо Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Це один з основних кроків до впровадження електронного судочинства в Україні.

Він передбачає, що усі суди України будуть зобов’язані приймати процесуальні документи від громадян, державних органів та бізнесу онлайн, через підсистему е-суду, повідомляє пресслужба Міністерства цифрової траннсформації.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система дозволить здійснювати дистанційну комунікацію між судом і учасниками судового процесу шляхом обміну процесуальними документами у електронній формі та надасть можливість громадянам звертатись до суду та  брати участь у судових справах онлайн.

Загалом, система матиме чотири підсистеми – “Електронний суд”, “Електронний кабінет”, “Відеоконференцзв’язок”, “Єдиний контакт центр”. Наступні підсистеми ЄСІТС будуть вводитись поетапно, по мірі їх розробки, і жодних перешкод від судів щодо прийняття від громадян у онлайн форматі документів до суду не повинно бути. Це дозволить зробити систему судочинства сучасною та більш ефективною. Це особливо актуально в умовах пандемії. 

За документ проголосували 261 депутат. 

Для спільної роботи над системою, Мінцифра підписала меморандум з Вищою Радою Правосуддя. Крім того, Мінцифра виступала ініціатором щодо розгляду питання фінансування проекту ЄСІТС Європейським інвестиційним банком. Також проведені організаційні зустрічі, очікується розгляд та узгодження документів з боку ЄІБ.

Перейти до вмісту