Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Велолюбителі Миргорода відвідали палац Муравйових-Апостолів

До Міжнародного дня пам’яток і визначних місць ООН та напередодні Дня велосипеду велолюбителі Миргорода 18 квітня відвідали палац Муравйових-Апостолів, що знаходиться у Миргородській громаді в селищі Хомутець. Старт відбувся у дворі іншої архітектурної пам’ятки – старої будівлі Миргородської ЗОШ №1, що наразі реконструюється.

Про це повідомляє сайт Миргородської міськради.

Палац Муравйових-Апостолів – це унікальна архітектурна пам’ятка національного значення. Палац збудований ще у ХVІІІ ст., це українська садиба з ознаками бароко і класицизму — із маловідомих зразків, а тому цінних з історичної точки зору. Зараз будівля знаходиться в аварійному стані та поступово руйнується. На території досі ростуть двохсотрічні дерева – мешканці колишнього парку садиби, що зараз теж перебуває в запустінні. Про долю унікального зразка української садиби розповіла Ірина Кузьменко, викладач Хомутецького фахового коледжу Полтавського державного аграрного університету.

Під час поїздки завдяки обраному транспорту – велосипедам – учасники легко дотримувалися соціальної дистанції та змогли швидко дістатися архітектурної пам’ятки. У період карантину з обмеженим рухом громадського транспорту поїздки на велосипеді стають особливо актуальними. Тому учасники також обговорювали майбутнє велотранспорту у нашій громаді, принагідно дізналися про проєкт «Велопроєктування як спосіб зменшення впливу пандемії COVID-19», що виконується Миргородською міською молодіжною громадською організацією «За нами майбутнє» у межах спільного проєкту Уряду Швеції та Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку». Учасники та місцевий екскурсовод отримали корисні подарунки від проєкту – світловідбивачі-брелоки. Такі світловідбивачі в темну пору доби значно підвищують видимість велосипедистів та пішоходів на дорогах, роблять рух безпечнішим.

Перейти до вмісту