Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

В Україні з’явився Центр протидії дезінформації

В Україні почав роботу Центр протидії дезінформації, повідомив голова президентської канцелярії Андрій Єрмак у вівторок під час онлайн-представлення громадськості керівниці центру Поліни Лисенко.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Єрмак зазначив, що «Україна перебуває в епіцентрі гібридної війни та дезінформації», а тому повинна дбати про інформаційну безпеку країни. Поки, як заявив голова ОПУ, Центр протидії дезінформації розташовується в Офісі президента, але в майбутньому отримає окрему будівлю.

Як повідомила сама Поліна Лисенко, Центр протидії дезінформації охоплюватиме такі сфери як воєнний напрям, боротьба зі злочинністю та корупцією, зовнішня та внутрішня політика, економіка, інфраструктура, екологія, охорона здоров’я, соціальна сфера, науково-технологічний напрям. За її словами, основна увага буде зосереджена на протидії поширенню неправдивої інформації в Інтернеті та фейків у медіа.

Лисенко каже, що штатний розпис уже є і незабаром буде оголошено про початок конкурсів із набору співробітників, в тому числі аналітиків.

Центр не матиме каральних функцій за дезінформацію і не зможе застосовувати санкції, але зможе вносити подання на РНБО щодо певних порушень.

«Наша історія – це моніторити інформаційне поле 24 години 7 днів на добу… Тоталітарного режиму від нашого центру не буде. Наша мета – боротися з деструктивними процесами, які можуть порушити цілісність нашої держави», – сказала Поліна Лисенко.

Новостворений Центр протидії дезінформації налаштований на співпрацю не лише з органами влади та міжнародними партнерами, а й з представниками ЗМІ та громадянського суспільства задля ефективної роботи у сфері захисту національної безпеки.

Про це повідомив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, також він зазначив, що Центр об’єднуватиме всі державні установи, дотичні до процесу боротьби з дезінформацією. 

Керівник Центру протидії дезінформації Поліна Лисенко зі свого боку зазначила, що з розвитком технологій і нових можливостей комунікації між різними суб’єктами інформація стає дуже потужною зброєю, яка здатна впливати на свідомість як окремої людини, спільноти, так і на процеси державотворення.

Прикладами такого впливу є роль соціальних медіа, яку вони відіграли під час виборів Президента США, а також нещодавнє поширення фейків про вакцинацію проти коронавірусу, яке негативно вплинуло на кількість щеплень по всьому світу.

Тому, за словами Поліни Лисенко, держава, яка зазнала збройної агресії, що супроводжується постійними інформаційними атаками, повинна бути готовою захищати свій суверенітет в інформаційній сфері.

За її словами, метою Центру є створення цілісної політики держави з протидії інформаційним загрозам, побудова системи стратегічних комунікацій, протидія інформаційним операціям держави-агресора, створення інтегрованої оцінки інформаційних загроз, формування позитивного іміджу України у світі, підвищення медіаграмотності суспільства тощо.

 

Перейти до вмісту