Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Українська децентралізація – це успішний приклад для країн, які усе ще не наважилися на зміни, – представниця Ради Європи

Результати української децентралізації вражають, тому Рада Європи часто ставить їх за приклад тим країнам, які усе ще не наважилися на зміни.

Про це сказала Директорка Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи Клаудіа Лучіані під час онлайн-засідання наглядової ради програми Ради Європи «Децентралізація  і реформа публічної адміністрації в Україні», повідомляють у пресцентрі ініціативи “Децентралізація”.

«Децентралізації в Україні триває вже сім років. Це багато, але і результатів немало… Тому я маю такий же ентузіазм, як і сім років тому. Ми у Страсбурзі бачимо прогрес української децентралізації і він вражає, особливо, якщо враховувати політичні умови, в яких проходили зміни. Це ваш успіх, ваша заслуга, і ми раді, що могли допомогти вам у цьому. Сьогодні ми вже використовуємо досвід України як взірець для інших країн. І не лише завдяки результатам, а і через успішність організації процесів – зміни впроваджуються у тісній співпраці з Радою Європи, з Урядом, з Парламентом, з асоціаціями, з громадянським суспільством. Для нас українська децентралізація – це модель, яку ми застосовуємо, коли потрібно переконати якісь країни почати робити зміни. Це особлива для нас реформа, її успішність відзначають і наші колеги з Європейського Союзу, тому ми з радістю продовжуватимемо співпрацю з Україною у цьому напрямку», – сказала Клаудіа Лучіані.

У свою чергу, заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода зазначив, що 2020 рік був історичним для України, оскільки вдалося змінити територіальну основу для функціонування органів місцевої влади на базовому та регіональному рівнях. Наступна задача – вибудувати на цьому територіальному фундаменті ефективну систему влади, яка б базувалася на принципах Європейської хартії місцевого самоврядування, а також на традиціях і особливостях, які є в Україні, на досвіді, який ми здобули за сім років реформи.

«Рада Європи завжди брала активну участь у процесі реалізації децентралізації в Україні. І сьогодні, коли ми увійшли в новий, не менш відповідальний за попередній, етап впровадження реформи, підтримка міжнародних партнерів для нас дуже важлива. Головне завдання цього року – розвиток територіальних громад, а особливо – підтримка тих новостворених громад, які ще не мають досвіду роботи в нових умовах. Маємо не лише фінансово, а і методично допомогти їм з наданням послуг, розвитком інфраструктури, професійним навчанням. Ми повинні чути їхні побажання, поширювати кращі практики, швидко реагувати на виклики. І дуже добре, що у нас є експертиза фахівців Ради Європи, сприяння у проведенні соціологічних досліджень, дискусій, інших заходів, які дозволяють спільно з органами місцевого самоврядування, профільними асоціаціями, народними депутатами ставити цілі і досягати їх», – сказав В’ячеслав Негода.

Він також зазначив, не менш важливим завданням на цей і подальші роки є реформування місцевих державних адміністрацій, надання їм функцій префектур. І у цьому питанні, на думку заступника Міністра, дуже допомагають авторитетні думки та величезний досвід європейських колег, знайомитись з яким Україна має змогу в тому числі за сприяння Ради Європи.

Перейти до вмісту