Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

У Сенчанській громаді провели SWOT-аналіз для розробки Стратегії

2 квітня у приміщенні Сенчанської сільської ради відбулось Третє засідання Робочої групи з розробки Стратегії Сенчанської ТГ, присвячене визначенню внутрішніх «сильних», «слабких» сторін, зовнішніх «загроз» та «можливостей», оцінки окремих чинників на розвиток громади (SWOT-аналіз).

У засіданні взяли участь Сенчаська сільська голова Наталія Сліпухова, фахівці виконавчого комітету сільської ради, старости, активісти громади, підприємці, представники проєкту «Впровадження екологічних заходів Стратегії Сенчанської ОТГ».

У Сенчанській ТГ продовжують реалізацію проєкту «Впровадження екологічних заходів Стратегії Сенчанської ТГ». На початку квітня фахівці Аналітичного Центру «Бюро економічних та соціальних досліджень» провели засідання Робочої групи №3. «SWOT-аналіз. Онлайн картографування проблем та варіантів їх вирішення за допомогою Google Maps».

Мета проведеного заходу:

1.Залучити місцевих мешканців до процесів прийняття рішень щодо оцінки  ресурсного потенціалу у Сенчанській громаді.

2. Надати учасникам теоретичні знання та практичні навички з використання інструментів картування матеріальних та нематеріальних ресурсів громади.

3 Надати учасникам компетенції з визначення пріоритетних напрямків розвитку громади та оцінки ресурсів для їх реалізації.

4.Виробити пропозиції щодо соціально-економічного плану розвитку та стратегії громади.

На початку засідання учасники ознайомились із основними економічними, демографічними, екологічними показниками розвитку громади і згідно методології стратегічного планування вибрали основні, так звані «сильні», «слабкі» сторони, «загрози» та «можливості». Серед основних «сильних сторін» було визначено наявність нафтогазового комплексу, який забезпечує доходи громади та створює робочі місця, зручний залізничний вузол з можливостями перевалки зерна, нафтопродуктів, наявність якісних ґрунтів для розвитку аграрного виробництва, значне сукупне плесо водних об’єктів для розвитку рибництва, території для пасовищ і розвитку скотарства, наявність туристичних магнітів (Музейний комплекс «Шумейкове»). Територія Сенчанської територіальної громади пов’язується із багатьма історичними постатями, зокрема тут народився винахідник екологічного транспорту – трамваю – Федір Аполлонович Піроцький. Учасники робочої групи визначили і «слабкі» сторони, які не дають Сенчанській громаді потужно розвиватись. Серед таких чинників були відзначені: зруйноване дорожнє покриття автодороги «Лохвиця-Миргород», непрацюючий шламовий завод, що створює загрози екологічного характеру, відсутність якісної води, небажання вмотивованої і кваліфікованої молоді залишатись жити у громаді, нерівномірний економічний розвиток громади, низький рівень зайнятості місцевого населення на підприємствах нафтогазового комплексу, старіння місцевих працівників-медиків.

Основні зовнішні можливості учасники засідання пов’язали із приходом інвестицій в аграрну економічну підсистему громади (будівництво елеватора, свинокомплексу). Це забезпечить , на думку учасників засідання, до 60-70-ти нових робочих місць.

Основними загрозами для громади учасники засідання визначили екологічні: закриття полігону ТПВ, що знаходиться у Заводському (що призведе до відсутності місць зберігання ТПВ), безконтрольне скидання відходів нафтогазової промисловості по території громади, остаточне зникнення питної води із ближніх водоносних горизонтів, перехід діючих свердловин в розряд «сплячих», що знизить доходи бюджету від ренти, застосування новацій освітньої реформи (закриття старших класів).

Цікавим доповнення засідання стала презентація продукції місцевого фермерського господарства, яке презентувало лінійку крафтових сирів, що виробляються на території Вирішальницького старостату Сенчанської ТГ. Наразі тут з місцевого молока виробляються сичужні сири за класичною технологією м’яких і твердих сирів.

«Сьогоднішній захід є основним для розробки структури цілей Стратегії Сенчанської ТГ. Спільно з учасниками засідання ми виокремили головні напрямки, які слід посилити і у які слід вкладати ресурси громади, інвестиції місцевих, зовнішніх інвесторів. Як бачимо, основною загрозою для розвитку громади є екологічні питання. Паралельно у громаді ми проводимо відбір проб води, грунту, повітря для докладного вивчення екологічної ситуації у громаді. Наступним кроком стане напрацювання структури цілей та конкретних заходів до стратегічного плану громади», – зазначив керівник Аналітичного Центру «Бюро економічних та соціальних досліджень» Вадим Штефан.

Учасники засідання напрацювали також окремі пропозиції та ідеї розвитку для Стратегії. Захід відбувся у рамках проєкту «Впровадження екологічних заходів Стратегії Сенчанської ОТГ» , що здійснюється Аналітичним Центром «Бюро економічних та соціальних досліджень» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety.
Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Вадим Штефан, керівник проєкту

Перейти до вмісту