Ви тут:
Полтавщина Сільське господарство Суспільство 

У Полтаві фермери та землевласники протестували проти відкриття ринку землі

2 квітня на площі біля Полтавської ОДА аграрії та власники земельних ділянок протестували проти відкриття ринку землі. На мітинг зібралися близько сотні людей.

Головна вимога — не впроваджувати ринок землі з липня 2021 року.

“Звичайно, є люди, які за продаж землі. Але ми категорично проти. Ми розуміємо ті умови, які нам пропонують, коли відкриється ринок землі, але ми проти. Проти, щоб землю забирали у фермерів”, – зазначив голова Полтавського обласного об’єднання фермерів і приватних землевласників імені Героя України, Героя Небесної сотні Віктора Чміленка Василь Бурлака.

Під час акції протесту збирали підписи за проведення протягом року Всеукраїнського референдуму, що стосується продажу земель сільськогосподарського призначення.

“Позиція нашої Ради — земля має належати державі. Ми хочемо зупинити процес впровадження ринку землі”, – розповів голова Ради сільгоспвиробників Полтавської області Іван Кочерга.

Протестувальники переконані, що за поспішного введення ринку землі з 1 липня значно погіршиться соціально-економічна ситуація в громадах Полтавщини, різко скоротиться кількість фермерських господарств області, відповідно зменшиться кількість робочих місць у сільській місцевості, знизяться надходження до місцевих бюджетів.

“Ми хочемо, щоб дослухалися до наших думок, щоб розумний був обіг землі, щоб дрібні фермери мали можливість придбати землю. Плануємо ініціювати зустріч з Президентом. Якщо вже закон і прийняли, то держава має надати підтримку. Наприклад, доступний кредит для фермерів — під 1-2 % на 15 років”, – пояснив Василь Бурлака.

“Я українка і патріот. Я проти продажу нашої рідної землі. Лише український народ має право на користування”, – зазначила учасниця акції Надія Шарпило.

На площу перед Полтавською ОДА пригнали сільськогосподарську техніку. Після акції протесту запланований автопробіг по місту.

Нагадаємо, закон про відкриття ринку землі Верховна Рада підтримала у ніч з 30 на 31 березня 2020 року. “За” проголосували 259 народних депутатів. Відповідно до прийнятого законопроєкту, продаж землі в одні руки в перші два роки після запуску земельної реформи обмежений площею 100 га.

 

 

Перейти до вмісту