Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Рецепт смачної паски: як приготувати святкову здобу на Великдень

Сьогодні, у чистий четвер, господині зазвичай починають пекти святкову здобу на Великдень. Якщо ви ще сумніваєтеся який обрати рецепт, пропонуємо кілька найбільш вдалих варіантів смачної паски.

Рецепт №1 – «Класичний»

Вам знадобиться:

1 кг борошна
500 мл молока
2 ст. ложки сухих дріжджів (без верху)
5 яєць
280-300 г цукру
300 г масла (можна замінити спредом)
150-200 г родзинок без кісточок
цедра 1 лимона
1/3 ч. ложки солі

Для глазурі:

1 яєчний білок
4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри
1 ст. ложка лимонного соку

Спосіб приготування:
Просійте борошно і додайте дріжджі.
Підігрійте молоко (не кип’ятіть) і розтопіть в молоці масло.
Додайте 280-300 г цукрового піску до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
Вилийте молоко з маслом в борошно.
На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 15 хвилин).
Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
Коли об’єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин), введіть у тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль.
Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 раза; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
Нагрійте духовку до 180°C.
Форму для випічки добре змастіть маслом (олією). Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму для випічки до третини її об’єму тістом і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
Коли тісто у формі добре збільшиться в об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев’яною паличкою. Якщо паличка після протикання паски буде суха, то паска готова.
Для глазурі просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком. Відкладіть 1 ст. ложку пудри для підсипання.
Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш. Глазур повинна бути досить густою. Якщо вона рідкувата, додайте ще цукрової пудри.
Покрийте паску отриманою глазур’ю і прикрасьте. Глазур сохне декілька годин, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°C.

Рецепт №2 – «Тісто Бріош», авторський рецепт від переможниці «Майстер Шеф 2» Лізи Глінської

Вам знадобиться:

400 г борошна
150 г цукру
5 яєць
30 мл молока (так-так – 30 мл)
7 г сухих дріжджів
200 г м’якого масла (можна замінити спредом)
75 г родзинок
50 г горіхів
1/3 ложка солі (ванілін + кориця)

Спосіб приготування:

Змішуємо сухі інгредієнти: борошно + сіль + дріжджі;
Збиваємо 5 яєць з цукром та молоком;
Додаємо до яєчної суміші суміш борошна(борошно + сіль + дріжджі) та масло і добре вимішуємо;
Замішане тісто ставимо на ніч у холодильник, там тісто піднімається, але дуже повільно, тим самим тісто не матиме виразного запаху дріжджів. А зранку можна випікати паски.

Додаємо у тісто миті та висушені сухофрукти та горіхи, які попередньо пересипані борошном, і добре вимішуємо.
Ні в якому разі не додавайте борошна, якщо дуже прилипає до рук, змажте їх олією.
Розкладаємо тісто у форми, не більше 1/3, аби пасочки гарно виглядали після випікання. Чекаємо ще 1-1,5 години поки вони підійдуть у формочках.
Змащуємо верхівки пасочок збитим жовтком і ставимо у розігріту до 170 градусів Цельсія духовку на 25-40 хв. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою.
Покрити готові пасочки глазур’ю.

Рецепт №3 – «Сирна паска»

Вам знадобиться:

1. сир – 1 кг

2. масло – 200 г

3. яйце – 5 шт.

4. цукор – 300 г

5. жирні вершки – 200 г

6. 100 г родзинок

7. 100 г волоських горіхів

8. 50 г цукатів

9. 1 пакетик ванільного цукру

10. 1 лимон

Покроковий рецепт приготування:

1. Відокремте жовтки від білків і збийте. Білки можна використати в іншій страві.

2. У збиту жовткову масу додайте вершки і доведіть до кипіння на водяній бані або у каструлі з товстим дном. Постійно помішуйте і стежте, щоб жовтки з вершками не підгоріли. Отриманій масі дайте охолонути.

3. Горіхи обсмажте на сухій пательні або в духовці. Родзинки промийте і просушіть. Натріть цедру одного лимона.

4. Сир протріть через сито (можна двічі пропустити через м’ясорубку або протерти за допомогою блендера). До сиру додайте жовтки, цукор, родзинки, цукати, горіхи, лимонну цедру і ванільний цукор. Додайте нарізане кубиками вершкове масло і збийте сиркову масу за допомогою міксера до пишності і однорідності.

5. У спеціальну форму для паски викладіть приготовлену суміш, попередньо застеливши її двома шарами вологої марлі. Поставте в холодильник під гніт мінімум на 12 годин. За цей час вийде зайва рідина і сирна паска прийме красиву форму. Прикрасити за смаком цукатами.

Рецепт №4 – Сирна паска у духовці

Для опари

Молоко – 70 мл
Борошно пшеничне – 2 ст. л.
Цукор – 1 ч. л.
Дріжджі сухі – 5 г

Для тіста

Борошно пшеничне – 270 г
Сир – 250 г
Яйця курячі – 2 шт.
Яєчний жовток – 1 шт.
Сіль – щіпка
Цукор – 130 г
Ванільний екстракт – 1 ч. л.
Масло вершкове – 50 г
Родзинки – 100 г
Куркума – 0,5 ч. л.
Цедра апельсина – 1 ст. л.

Приготування опари. Змішати дріжджі, молоко, цукор та борошно. Добре перемішати, накрити плівкою й залишити в теплому місці на 15-30 хвилин. Щойно шапочка гарно піднялася й починає опадати – опара готова.

Приготування основи для тіста. Яйця і жовток збити з цукром, сіллю та ванільним екстрактом у пухку масу.

Додати сир і розтоплене вершкове масло. Сир має бути м’яким, тому за потреби його слід протерти через сито, але в такому випадку може знадобитися менше борошна. Збити все.

Додати цедру апельсина та куркуму (для жовтуватого забарвлення пасок). Перемішати.

Тим часом підійшла опара – вона наскрізь пронизана бульбашками. Викласти її до сирної маси. Збити міксером, щоб вона з’єдналася з основою.

Поступово частинами всипати борошно. Вимісити липке тісто.

Додати промиті родзинки або цукати. Перемішати, щоб родзинки з’єдналися з тістом. Накрити тісто плівкою та прибрати в тепле місце на 1,5-2 години.

Потім обім’яти його і розкласти по формах, заповнюючи їх на третину. Накрити форми рушником й залишити в теплому місці ще мінімум на 30-40 хвилин.

Відправити у розігріту до 200°С духовку на 10 хвилин. Потім зменшити температуру до 175°С і випікати ще 30-40 хвилин, залежно від особливостей власної духовки.

Рецепт №5 – Святковий кекс. Рецепт великодньої паски без дріжджів від Ольги Сумської

Зазвичай паски готують з дріжджами, але дехто шукає спосіб приготування без них. Ольга Сумська показала рецепт, завдяки якому випічка пухка і смачна без дріжджів.

Інгредієнти:

Яйця — 5 шт.
Цукор — 200 г
Молоко — 180 г
Вершкове масло — 230 г
Борошно — 440 г
Розпушувач — 12 г
Цедра одного лимона
Цукати — за смаком
Глазур

Приготування:

Збивати міксером яйця з цукром до піни три-чотири хвилини, додати тепле молоко, м’яке вершкове масло, продовжити збивати на низьких обертах.

Змішати борошно з розпушувачем і додати до збитих яєць частинами, повільно збиваючи міксером.

Додати до тіста цедру одного лимона, цукати і акуратно змішати.

Перекласти тісто у паперові або звичайні форми, заповнивши їх трохи більше, ніж до половини (металеві треба змастити маслом) і випікати 40−45 хвилин за температури 180 °C.

Прикрасити глазур’ю і сухофруктами за смаком.

За матеріалами Інтернетджерел

Система Orphus