Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Про особливості надання меддопомоги учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, розповів лікар-терапевт Полтавської ЦРЛ

Найбільша еколого-техногенна катастрофа сучасності – аварія на Чорнобильській АЕС – уже впродовж 35 років впливає на здоров’я людей та довкілля не тільки на радіоактивно забруднених територіях, а й на території всієї України.

Лікар-терапевт поліклінічного відділення КП «Полтавська ЦРКЛ ПМР» Тетяна Бобир розповіла про особливості надання медичної допомоги учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС.

В Україні існує система медичного нагляду за постраждалими, що складається з періодичної диспансеризації, амбулаторного та стаціонарного лікування, і реабілітаційних заходів у санаторно-курортних умовах та реабілітаційних центрах.

За впровадженим порядком, щорічні медичні огляди інвалідів та учасників ліквідації аварії, що максимально проводяться до роковин Чорнобильської катастрофи, дійсні до початку літнього оздоровчого сезону.

Читайте також: МОЗ розробило план з профілактики населення від радіації у випадку нової аварії

Епідеміологічними дослідженнями після аварії встановлено наявність у ліквідаторів зростання частоти та ризиків виникнення лейкемії, окремих форм раку та пухлинних захворювань. Кількісні показники охоплення диспансеризацією за даними статистичних звітів достатні. Проте рекомендовані обсяги лабораторно-інструментальних досліджень та консультацій сумісними спеціалістами виконуються не повністю. Диспансерне спостереження ліквідаторів здійснюється лікарями Центру первинної медико-санітарної допомоги. Лікарями загальної практики сімейної медицини забезпечується проведення цільових медичних оглядів, обстеження та диспансерний нагляд за виявленими хворими. Лікар-організатор здійснює контроль за ходом диспансеризації та оздоровлення.

Звітність та надання амбулаторно-поліклінічної допомоги ліквідаторам, постраждалому населенню формується та підтримується автоматизовано в усіх регіонах.

Виконуються вимоги законодавства в частині пільгового медикаментозного забезпечення амбулаторно-поліклінічних лікувань. Забезпечення здійснюється за наявністю коштів, виділених ОТГ, обласного та державного бюджетів. Є потреба поліпшення забезпечення хворих ліками за пільговими рецептами лікарів для безперервного лікування.

Згідно з Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», ліквідаторам надається право на безплатне позачергове зубопротезування, позачергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та аптеках, позачергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками, шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики. При виході на пенсію та зміни місця роботи учасники ліквідації мають право користуватися поліклініками, до яких вони були прикріплені під час роботи. Проводиться оплата працюючим особам з інвалідністю допомоги по тимчасовій непрацездатності до 4 місяців підряд або до 5 місяців у календарному році.

Мінімізація медичних наслідків Чорнобильської катастрофи, довготривалий моніторинг здоров’я постраждалого населення та підвищення ефективності медичної допомоги учасникам ліквідації аварії не лише зберігають актуальність, а й залишаються пріоритетними на найближчі роки.

Перейти до вмісту