Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Полтавські податківці закликають роботодавців підвищити зарплати найманим працівникам

У статті 8 Закону України від 15.12.2020 №1082-ІХ «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (далі – Закон №1082) визначений розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021 року в сумі 6000 грн.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

Про це повідомили в Головному управлінні ДПС у Полтавській області.

Відповідно до статті 31 Закону України від 24.03.95 №108/95-ВР «Про оплату праці» (зі змінами) розмір заробітної плати працівника за виконану місячну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Якщо нарахована заробітна плата працівника є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

“Підвищення мінімальної заробітної плати дозволяє частково ліквідувати існуючу недооціненість праці українських працівників, наближає її розмір до міжнародних стандартів та приводить її розмір у відповідність з реальним прожитковим мінімумом. У зв’язку з наведеним, звертаємо увагу роботодавців на необхідність забезпечення підвищення розміру виплат заробітних плат найманим працівникам, що сприятиме підвищенню їх рівня соціального захисту та буде кроком до досягнення європейського рівня соціального захисту таких осіб. Одночасно нагадуємо, що розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць визначений статтею 7 Закону №1082”, – йдеться у повідомленні.

З 1 січня 2021 року прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 2270 грн, а з 1 липня – 2379 гривень.

фото ілюстративне

Перейти до вмісту