Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавщина – учасник пілотного проєкту з впровадження електронного обліку об’єктів культурної спадщини “Державний реєстр нерухомих пам’яток України”, – Катерина Рижеченко

Разом із Полтавщиною участь у ньому беруть ще дві області  – Одеська та Закарпатська. Про це розповіла заступник голови  облдержадміністрації Катерина Рижеченко на презентації Стратегії розвитку Полтавщини до 2027 року, обговорюючи питання охорони та збереження культурної спадщини.

Електронний облік об’єктів культурної спадщини “Державний реєстр нерухомих пам’яток України” запроектований як єдина інформаційна система, що зможе забезпечувати автоматизацію процедур обліку об’єктів культурної спадщини, можливість створення, розміщення, оприлюднення, використання, зберігання, захист, облік інформації про об’єкти культурної спадщини, повідомили у Полтавській ОДА.

“Впровадження цього пілотного проєкту є черговим і вкрай важливим кроком у напряму не тільки збереження та примноження культурної спадщини, а й широкого представлення її на сучасному інформаційному рівні”, – зауважила Катерина Рижеченко.

За її словами, це дасть можливість органам охорони культурної спадщини акумулювати будь-яку інформацію стосовно об’єкту культурної спадщини. Йдеться про облікову документацію, науково-проектну документацію з реставрації, інформацію про власників та користувачів, наявність охоронного договору, зон охорони… Для реставраторів, проектних організацій у свою чергу це стане базою даних для проведення подальших робіт зі збереження об’єктів. Електронна система також передбачає запровадження частково відкритого доступу до інформації для усіх бажаючих.

Наразі триває активна робота з наповнення зазначеного реєстру об’єктами культурної спадщини Полтавської області – архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, тощо.

Станом на 24 квітня 2021 року Департаментом культури і туризму вже внесено 617 об’єктів культурної спадщини, що становить 30,61 % від загальної кількості. Верифікація з наповнення Реєстру запланована на червень 2021 року.

На території області знаходиться 2605 пам’яток та щойновиявлених об’єктів.

Виготовлено облікову документацію на 944 об’єкти.

Перейти до вмісту