Ви тут:
PROвсе Суспільство 

“Науковий полігон. Чорнобиль”: hromadske презентувало документальний фільм

26 квітня hromadske випустило документальний фільм про те, як науковці через 35 років після аварії на ЧАЕС вивчають Чорнобильську зону.

Над стрічкою “Науковий полігон. Чорнобиль” працювали режисер Кирило Казаков, відеограф Андрій Новіков та продюсер Сергій Розов, пише Детектор медіа.

“Ми намагалися зробити науково-популярне кіно. Ми не хотіли розповідати про те, що було з Чорнобилем, а зосередилися на тому, що є зараз. Що роблять вчені у Чорнобильській зоні? Які процеси відбуваються всередині четвертого реактора? І яке майбутнє в атомної енергетики? Це три ключові запитання, на які відповідає наше кіно», — зазначив Кирило Казаков.

У фільмі розповідають про лабораторії, де вивчають паливовмісні матеріали; про простір під аркою і в якому стані нині саркофаг; про заповідник. Зокрема, є унікальні кадри диких тварин, які живуть на території Чорнобильської зони. Як інформує hromadske, ці відео їм передали науковці, які знімали тварин на фотопастки. Крім того, вчені створили карту, яка показує динаміку зменшення радіоактивного забруднення до 2300 року.

“Одна з наших героїнь каже: “для мене чорнобильська зона – це зона відродження, через те, що можна подивитись, що відбувається з природою без людини”. Науковці нам розповідають про унікальний заповідник, якого більше ніде у світі немає, про довготривалі наслідки іонізуючих випромінювань, і про майбутнє зони. Що на неї чекає? Чи стане вона місцем захоронення радіоактивних відходів, чи буде унікальним полігоном для наукових досліджень”, – йдеться в описі до наукового фільму.

Перейти до вмісту