Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Лихоманка у дітей: поради батькам

Коли в твоєї дитини підіймається температура батьки часто впадають в паніку, особливо, коли це стається в ночі або на вихідних і можливості проконсультуватися з лікарем не має.

Лікар-інфекціоніст дитячий  консультативно-діагностичного центру КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Ярослава Олексієнко розповіла про підвищення температури тіла у дитини.

Отже, гарячка – це підвищення температури тіла вище норм, яке виникає внаслідок інфекційного захворювання або як наслідок порушення функціонування нервової або ендокринної системи.

Коли ж потрібно давати жарознижуючі?

Дітям віком до 3 місяців збивати потрібно температуру вище 38° С.

Дітям старше 3 місяців за останніми рекомендаціями потрібно збивати температуру вище 39°С.

Температуру вище 37.5 потрібно збивати дітям які мають в анамнезі фебрильні судоми; дітям з епілепсією; дітям, які мають вроджену патологію нервової системи; дітям, які мають вроджені обмінні зазворювання.

Які препарати можна застосовувати дітям?

В Україні для використання зареєстрованими в педіатричній практиці є препарати ібупрофену та парацетамолу. Вони випускаються у формі сиропу, ректальних супозиторіїв та таблеток.         Ібупрофен розраховується 5-10 мг/кг, максимальна кількість прийомів на добу – 3.    Парацетамол розраховується 10-15мг/кг, максимальна кількість прийомів на добу – 4.

Метамізол натрію (анальгін) у педіатричній практиці може застосовуватися лише в парентеральній формі (ін’єкції), в умовах стаціонару, під суворим наглядом лікаря і лише при рефрактерній лихоманці.

Препарати аспірину, німесуліду заборонені до використання в педіатрії.

Щодо комбінованих препаратів у вигляді теплих розчинів або таблеток, які рекламують при перших проявах грипу чи застуди – це лише фармацевтичний маркетинг. Потрібно уважно читати інструкцію: з якого віку дозволено такий препарат та склад. Наприклад у них може міститися парацетамол, кофеїн, феніраміну малеат, фенілефрину гідрохлорид –  використання цих препаратів обмежене в педіатрії.

Щодо спазмолітиків при гарячці. Ну люблять у нас ту таблетку (наприклад, но-шпа) і на четверинки, і третини різати, і «шестеринки» від неї відколупувати. Спазмолітики має призначати лікар, наприклад, при гарячці, що супроводжується спазмом судин. Але застосовувати ці ліки можна лише в парентеральній формі, точно розрахувавши на вагу тіла дитини. Таблетовані форми призначені для дітей старше 12 років, а дробіння таблеток неточне, і загрожує передозуванням.

Що робити мамі, коли у  малюка підвищилася температура тіла?

Дати жарознижуючий засіб згідно з вагою дитини. Роздягнути її.

Контроль температури проводити не раніше, ніж через 30 хвилин після прийому ліків.

Обтирати можна лише водою кімнатної температури (спирт, оцтова кислота не мають жарознижуючого ефекту, а щей загрожують дитині термічними і хімічними опіками).

Звернутися за допомогою до лікаря.

 

Перейти до вмісту