Ви тут:
Суспільство 

Куркумою, кавою або червоною капустою: як на Великдень пофарбувати яйця натуральними барвниками

Цього тижня, 2 травня, українці будуть відзначати одне з найбільших християнських свят – Великдень. Однією з традицій святкування Великодня є випікання пасок та фарбування яєць.

З рецептами, як випікати паски без цукру, можна ознайомитись за посиланням. А от щодо фарбування яєць є альтернатива: якщо не хочете застосовувати хімічні барвники, можна приготувати розчини з натуральних інгредієнтів, пише “Сьогодні”.

Підготовка до фарбування

– перед самим фарбуванням добре вимийте яйця з милом. Краще використовувати для миття стару зубну щітку;

– після того як ви пофарбуєте яйця – натріть кожне з них серветкою просоченою рослинною олією. Це надасть глянцевого блиску;

необов’язково пофарбовані натуральними барвниками яйця мають бути однотонними. Можна обмотувати кожне рисовими зернятами, стрічками або нитками і лише тоді опускати у барвник. Так на поверхні з’являться цікаві візерунки.

Читайте також: Що має бути у Великодньому кошику: дозволені та заборонені продукти

Натуральні барвники

Куркума – додайте 3 столові ложки куркуми в киплячу воду. Або ж додайте 3 столові ложки куркуми та 1 столову ложку паприки на 2 літри води. У цей відвар покладіть яйця. Щоб зробити колір ще більш насиченим – додайте у відвар 1-2 столові ложки оцту.

Буряк – додайте 4 чашки нарізаного буряка. Якщо яйця спочатку виглядають більше коричневими, ніж рожевими, не хвилюйтеся: після висихання вони набудуть красивого пастельного відтінку.

Червона капуста – додайте 3 чашки нарізаної капусти. Щоб яйця вийшли світло-блакитними, потримайте 30 хвилин. Якщо ви хочете отримати глибший відтінок, залиште крашанки на ніч в холодильнику.

Чорниця – змішайте по 4 склянки води і замороженої чорниці в мисці. Дайте суміші дійти до кімнатної температури і процідіть. Залиште яйця в барвнику на ніч в холодильнику.

Цибуля – додайте 4 чашки лушпиння ріпчастої цибулі. Для яскраво-апельсинового кольору залиште яйця в холодильнику на ніч.

Кава – зварені яйця потрібно опустити у приготовану міцну каву. Обов’язково: кава має бути натуральною, а не розчинною. До того ж, яйця будуть мати приємний кавовий запах.

Порада: краще спочатку зварити яйця, а потім їх, ще гарячими покласти в теплий відвар натуральних барвників. Так можна досягти рівномірного зафарбовування.

Для отримання зеленого кольору яєць потрібно залити 1 кілограм шпинату (свіжого або замороженого) 2 літрами води та поставити на повільний вогонь до тих пір, поки вода не стане зеленого кольору. Додати 1 столову ложку лимонного соку та 2 столові ложки оцту. Опустити у відвар вже зварені яйця. Чим довше їх тримати – тим яскравшіим буде колір. Шпинат можна замінити на кропиву. Її можна придбати в сухому вигляді у аптеці. Пачки такої кропиви вистачить на 3-4 літри води, повідомляє 24 канал.

Фіолетового кольору яєць можна досягти завдяки квітам фіалки (також можна використовувати засушені квіти). Залити гарячою водою та залишити на декілька годин настоятися до того часу, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покласти у воду яйця та залишити їх на ніч. Якщо до такого настою додати 1-2 столові ложки лимонного соку – то можна отримаєте приємний лавандовий колір.

Для темно-синього кольору потрібно розвести домашнє червоне вино з водою у співвідношення 1:1, додати 3 столові ложки оцту та 1 столову ложку солі. У цій суміші замочити яйця.

Від ніжно-рожевого до бузкового: для такого кольору підійде одна із цих ягід – чорна смородина, полуниця, малина, журавлина, калина, чорниця. Шкаралупу вареного яйця потрібно натерти свіжою або розмороженою ягодою. І залишити до повного висихання. А щоб отримати рожевий колір потрібно відварити у вичавленому сокові журавлини.
Помаранчевий колір: з моркви потрібно зробити фреш. Зварені яйця опустити в рідину щонайменше на годину. Інтенсивність забарвлення залежатиме від часу часу, який яйце пролежить у фреші.

 

Система Orphus