Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Керівникам ринків та торговельних мереж надали роз’яснення щодо роботи в період жорсткого карантину в межах «червоної» зони

14 квітня у Полтавській облдержадміністрації відбулася нарада щодо організації дотримання протиепідемічних заходів суб’єктами господарювання, що здійснюють торгівлю продовольчими товарами в умовах «червоної» карантинної зони.

Нараду провів перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін, у ній взяли участь представники структурних підрозділів адміністрації, торговельних мереж, ринків та через онлайн-зв’язок – голови всіх територіальних громад.

«Із 15 квітня Полтавська область потрапляє до «червоної» зони карантину. Найбільше нас турбує велика завантаженість ліжок і місць в реанімаційних відділеннях. Полтавщина є другою після Києва по використанню апаратів ШВЛ. Тому щоб не допустити подальшого активного розповсюдження COVID-19, будуть діяти додаткові жорсткі обмеження. Було дуже багато питань щодо роботи ринків та торговельних мереж, сьогодні ми їх проговоримо,– повідомив Дмитро Лунін. – Якщо жорстко дотримуватися норм карантину, реально змінити зону. Показовою у цьому плані є Івано-Франківська область, яка довго перебувала в «червоній» зоні, а завдяки жорсткому дотриманню карантину сьогодні вже стала «жовтою» і має близько 100 захворювань за добу».

В.о. директора Полтавського лабораторного центру Андрій Хайлов розповів про епідеміологічну ситуацію, що склалася в регіоні.

«За добу на Полтавщині зафіксований новий рекорд захворюваності на коронавірус – 900 випадків. Найбільше хворих виявлено в Полтаві (279), Полтавський район (120), Кременчук (100), Миргород (63), Горішні Плавні (33), Лубни (33). Померла за минулу добу 21 особа, – розповів Андрій Хайлов. –  До «червоної» зони область потрапила через перевищений коефіцієнт випадків інфікування, епідпоріг перевищено на 11%, рівень госпіталізації теж перевищено (81 на 100 тисяч населення при нормі 60)».

Начальник ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області Яніна Аранчій нагадала присутнім норми, за якими зобов’язані працювати продовольчі ринки та супермаркети.

«Через ситуацію, що склалася, хочу звернути увагу директорів торговельних мереж та ринків на необхідність визначення відповідальних осіб за дотриманням протиепідемічних вимог, а саме: проведення температурного безконтактного скринінгу, контролю за використанням засобів індивідуального захисту, наявністю спиртового антисептику, встановлення урн для збору та утилізації ЗІЗ, недопущення скупчення людей, розміщення інформації щодо протидії COVID-19, недопущення реалізації на продовольчих ринках товарів інших груп, встановлення обмеження часу роботи продовольчих ринків», – зазначила Яніна Аранчій. – Також директорів торговельних центрів прошу слідкувати за дотриманням відстані між відвідувачами та не допускати скупчення людей в приміщенні».

Нагадаємо, що із 15 квітня на території Полтавської області дозволено: приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які торгують товарами на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин.

Тимчасові рекомендації діяльності ринків прописані в постанові Головного санітарного лікаря №34. Із нею можна ознайомитися за посиланням –https://cutt.ly/XviY2Bw.

Постанова 34_1
Перейти до вмісту