Ви тут:
Суспільство 

4 квітня християни західного обряду відзначають Великдень

4 квітня християни західного обряду, зокрема віряни католицької церкви, святкують Великдень.

Великдень – одне із головних свят, як у католиків, так і у православних. Цього дня християни згадують та радіють диву Воскресіння Ісуса Христа. Великдень католики святкують раніше від православних, проте це свято завжди припадає на неділю, пише tsn.

Зазвичай, у католиків Великдень святкують на 7-13 днів раніше, ніж православні християни.

За день до Світлого Воскресіння Христового католицькі храми здійснюють обряд благословення вогню і води. Для цього запалюють спеціальну великодню свічку. Крім того, як у православних, так і в католиків цього дня люди приносять свою їжу в храми для освячення, повідомляє Obozrevatel.

Відмінною рисою католицького Великодня є символ свята – великодній кролик. Згідно з повір’ям, у ніч на Великдень він ховає крашанки в будинку, а вранці дітям потрібно відшукати всі його подарунки.

Традиції святкування Великодня у католиків відрізняються залежно від країни. Наприклад, у Франції в цей день прийнято бити у дзвони, повідомляючи радісну звістку. В Італії усі намагаються почути привітання Папи Римського. У Німеччині – святкують у неділю та понеділок. Цими днями прикрашають помешкання, влаштовують сімейні обіди та дарують малечі солодощі, 

Українців західного обряду з Великоднем привітали Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Це свято символізує утвердження життя, яке є найбільшою цінністю для кожного цивілізованого суспільства. Це привід провести час з рідними та обмінятися позитивними емоціями, що допомагають нам долати найрізноманітніші життєві виклики. А їх вистачає. Це вже другий Великдень, який ми мусимо провести вдома, і заради власного ж здоров’я та здоров’я рідних дивитися богослужіння по телебаченню та в соцмережах, а не відвідувати церкви. Пам’ятайте: молитва сильна і вдома. І цей новий виклик – випробування, з якого ми обов’язково вийдемо сильнішими”, – зазначив Володимир Зеленський.

“Сердечно вітаю християн західного обряду зі Святом Воскресіння Господнього. Атмосфера молитовного єднання в цей день зворушує своєю духовною величчю та переконує нас у невідворотній перемозі світла над темрявою, надії над зневірою, радості над журбою. У ці дні Пасхального Торжества бажаю всім українцям Божої ласки й благословення, щирих, непідробних життєвих радощів. Миру й злагоди в кожній оселі”, – привітав Денис Шмигаль.

Перейти до вмісту