Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Які аналізи можна здати безкоштовно: перелік

За Програмою медичних гарантій пацієнти можуть проходити певні лабораторні та інструментальні обстеження безоплатно.

У Національній службі здоров’я розповіли, які саме аналізи можна здати безкоштовно.

“Аналізи, які потрібні для діагностики та визначення схеми лікування, є складовою медичних послуг. Окремого пакету з аналізами немає, але більшість з них передбачені у інших пакетах. Наприклад, у пакетах первинної, амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги, в пакетах з лікування онкологічних захворювань та інших”, – йдеться у повідомленні.

Дізнатись про обсяг безоплатної медичної допомоги за кожним із пакетів послуг можна на сайті НСЗУ у розділі “Вимоги ПМГ-2020”. Вони діятимуть до 31 березня. Переходьте за посиланням, шукайте послугу, яка вас цікавить, та відкривайте файл зі специфікацією надання послуг. З 1 квітня запрацює нова Програма медгарантій-2021, яка буде ще більше деталізована відповідно до потреб пацієнта.

Кожен пацієнт, що уклав декларацію про вибір сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, має право на безоплатний гарантований державою перелік медичних послуг на первинній ланці, який включає і аналізи:

Аналізи:

– загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;

– загальний аналіз сечі;

– загальний холестерин;

– глюкоза крові.

Швидкі тести на:

– вагітність;

-тропонін;

– ВІЛ;

– вірусні гепатити;

– визначення антигену SARS-CoV-2.

“Центри, які надають первинну медичну допомогу за договором з НСЗУ повинні мати лабораторію для проведення обов’язкових лабораторних досліджень. Або надавати ці послуги пацієнту безоплатно на умовах договору підряду в інших лабораторіях”, – зазначили у НСЗУ.

Якщо пацієнт не лікується в стаціонарі, але потребує інших аналізів, які не входять до пакету на первинці, то здати їх можна також безоплатно за таких умов:

– наявність електронного направлення від сімейного або лікуючого лікаря (ендокринолога, невролога, гінеколога та інших);

– вибір медичного закладу, який має контракт з НСЗУ на амбулаторну допомогу.

“Звернення пацієнтів без направлення може бути платним. Оплата має здійснюватися у вигляді офіційних платежів за тарифами, які затверджені органом місцевого самоврядування, що є власником закладу охорони здоров’я. До речі, у пакет амбулаторної допомоги входить проведення загальних клінічних та біохімічних лабораторних обстежень, а також лабораторних досліджень з метаболічного скринінгу відповідно до чинного законодавства. І заклади, які надають амбулаторну медичну допомогу за договором з НСЗУ, повинні мати усе необхідне для проведення таких аналізів”, – йдеться у повідомленні.

Якщо пацієнт лікується в умовах стаціонару, то всі необхідні аналізи передбачені стаціонарними пакетами надання допомоги і мають бути зроблені безпосередньо у лікарні.

Перейти до вмісту