Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Веселка на столі: колір овочів та фруктів вказує на певні корисні речовини

Чомусь прийнято думати, що здорове харчування — це нудно, а їсти овочі і фрукти — усе одно, що «їсти траву». Але ж вибір овочів і фруктів такий великий. Щодня ми потребуємо 300–500 грамів овочів та 200–300 грам фруктів і ягід.

Формування «веселки» з продуктів на своєму столі — може бути простим способом отримати повний набір вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин, які необхідні організму.

У Центрі громадського здоров’я розповіли, що кожен колір овочів та фруктів вказує на певні корисні речовини.

 Червоний

Продукти червоного кольору містять антиоксиданти (лікопін, цитрулін), вітаміни, каротиноїди (що перетворюються на вітамін А) та антоціани.

Попереджають розвиток раку та запалень, сприяють зниженню «поганого холестерину», захищають від хвороб серце й судини і служать профілактикою діабету, поліпшують зір.

У яких овочах і фруктах можемо знайти?

Червоний перець, помідори, полуниця, малина, кавун, яблука, журавлина, вишня, червона цибуля, гранат, буряк.

Помаранчевий та жовтий

Такі продукти багаті на вітамін С і каротиноїди, включно з бета-каротином (провітамін А). Цитрусові містять фітонутрієнти — діосмін і гесперидин.

У чому їхня користь? Вони важливі для зору і здорової шкіри. Перешкоджають утворенню тромбів, покращують циркуляцію крові і стан судин та знижують ризик інсульту.
Які овочі і фрукти можемо обрати?

Апельсини та інші цитрусові, моркву, помаранчевий і жовтий перець, гарбуз, кукурудзу, диню, жовті сливи, аличу, ананас, персики, жовті кабачки.

Зелений

Овочі та фрукти зеленого кольору багаті на лютеїн, ізофлавони та вітаміни. Також у зелені міститься вітамін К, фолієва кислота.

Чим корисні такі продукти? Вони зміцнюють імунітет і покращують зір, покращують роботу кишківника. Важливі для здорового згортання крові. Містять речовини, що можуть покращувати пам’ять та поліпшувати настрій, допомогти від безсоння, а також дуже важливі для вагітних жінок.

Їжте всі види капусти, особливо броколі, листовий салат, зелень, зелений виноград, зелені яблука, шпинат, стручкову квасолю, ківі, авокадо, зелені кабачки, огірки.

Синій та фіолетовий

Продукти таких кольорів багаті вітамінами та антиоксидантами, зокрема антоціанами й ресвератролом.
Їхня користь у протиракових й антивікових властивостях. Також вони відновлюють пошкодження, спричинені окислювальним стресом і запаленням, зміцнюють імунітет та подовжують молодість. Профілактують вікову деменцію.

Обирайте такі продукти:

– смородина, чорниця, ожина, синій (фіолетовий) виноград, червона (фіолетову) капуста, баклажани, чорнослив та рожеві сливи, інжир.

Білий та коричневий

Такі продукти багаті на протиракові речовини — сульфорафан та меланін, містять потужні протизапальні сполуки — аліцин та кверцетин.

Захищають від раку та запалення, стимулюють імунітет, покращують травлення. Мають протимікробні на противірусні властивості.

У яких продуктах можемо знайти?

Цвітна капуста, часник, цибуля, гриби, картопля, пастернак, селера, редька.

Оберіть овочі та фрукти, які будуть вам до смаку, та головне — додавати їх до кожної порції їжі. Неоптимальні рівні споживання натуральних продуктів зумовлюють дефіцит важливих мінералів та вітамінів. Поповнюйте свій раціон цими важливими харчовими речовинами, аби покращити стан здоров’я та якість життя.

Перейти до вмісту