Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт про реформування місцевих державних адміністрацій

4 березня Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №4298 про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації ” та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні.

“За” проголосували 229 народних депутатів, пише прес-центрі ініціативи “Децентралізація”.

Після зміни адміністративно-територіального устрою держава передала більшість повноважень від місцевої виконавчої влади органам місцевого самоврядування новостворених територіальних громад. Також зараз в країні формуються нові районні державні адміністрації, робота яких буде суттєво відрізнятися від роботи колишніх РДА, і для них необхідно створити відповідне правове поле. Враховуючи це, прийняття цього закону вкрай необхідне.

З проєктом нової редакції закону “Про місцеві державні адміністрації” можна ознайомитись за посиланням.

Законопроект структурує повноваження місцевих держадміністрацій. Зокрема, передбачається, що місцеві адміністрації виконуватимуть три основні функції:

  • координуватимуть діяльність територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади;
  • забезпечуватимуть законність на території;
  • здійснюватимуть функції виконавчого органу обласних та районних рад.

Крім того, законопроект передбачає чітке розділення повноважень обласних та районних державних адміністрацій. Серед новел також те, що голови обласних державних адміністрацій призначатимуться за результатами конкурсу, а голови районних державних адміністрацій – з кадрового резерву.

 

Перейти до вмісту