Ви тут:
Освіта Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Вчителька фізичного виховання із Полтавщини увійшла в 45-ку учасників проєкту “Football for everyone” від Klitschko Foundation

45 вчителів фізичного виховання та тренерів з усієї України стали учасниками “Football for everyone” — проєкту для вчителів/ок фізичного виховання та тренерів/ок, який покликаний боротися з гомофобією, трансфобією та дискримінацією через спорт та футбол, зокрема.

Проєкт реалізовував Klitschko Foundation в межах місяця Football v Homophobia Month of Action, який ініційований організаціями Fare Network і Football v Homophobia.

Оксана Волошко, яка працює у Полтавській загальноосвітній школі I-III ступенів №26, стала однією із учасників проєкту.

На проєкті протягом 9 днів учасники прослухали 4 лекції від спікерів:

  • “Гомофобія та трансфобія як соціальне явище” від Михайлини Скорик, журналістки та авторки онлайн-курсу “Як писати про ЛГБТ: курс для журналістів”;
  • “Гендерна рівність” від Катерини Макаревської, спортивної журналістки журналу “Гендер в деталях”;
  • “Sport Media LGBT+ та інклюзивні тренерські методики” від Лоу Енглфілд, директорки Football v Homophobia ( на англійській мові з перекладом);
  • “Боротьба з гомофобією та трансфобією” від Марії Гречаник, практикуючого психолога ГО “Київ Прайд”.

Також учасники мали зустріч в онлайн-форматі зі спортсменками аматорського жіночого футбольного клубу “NRG” — Інною Дідич та Марією Гончарук.

А ще взяли участь у 3-ох заняттях, на яких вирішували практичні кейси пов’язані із дискримінацією на основі гендерної ідентичності та сексуальної орієнтації, обговорювали ситуації з власного досвіду, виконували вправи на тему “мова ворожнечі”.

Після навчальної частини проєкту кожен учасник реалізував свій власний локальний проєкт — це тренінги, які учасники та учасниці провели для своїх учнів та учениць в онлайн- чи офлайн-форматі (в залежності від епідеміологічної ситуації в регіоні).

Оксана Волошко в якості власного локального проєкту реалізувала тренінг для своїх учнів та учениць. Під час проєкту вони обговорили теми дискримінації за різними ознаками, зокрема і у спорті.

“Я вважаю, що тема дискримінації — є важливою і актуальною в XXI столітті. Щоб дізнатись більше про цю тему я і подалась на проєкт. Перш за все, я отримала багато знань щодо гендерної рівності під час занять спортом, боротьби з гомофобією та дискримінацією. Для мене це було перезавантаження, переосмислення думок та емоцій. Мені дуже сподобався формат нашого навчання: те, що ви спонукали ближче знайомитись з кожним учасником, також те, що ви дозволяли проявити себе створювало невимушену атмосферу. Усі свої знання я передала учням через тренінг, який провела для них. Сподіваюсь, для них це був цікавий досвід”, – розповіла Оксана Волошко про свою участь у проєкті.

Для довідки:

Klitschko Foundation — благодійна організація, що розвиває громадянське суспільство в Україні. Через неформальну освіту підлітки і молодь опановують навички XXI століття, впроваджують здоровий спосіб життя, стають екологічно свідомими, вчаться проєктного підходу у житті, навчанні та у майбутній професії. Випускники проєктів організовують освітні заходи для однолітків та колег, таким чином стають амбасадорами змін у своїх громадах.

Football v Homophobia — це міжнародна ініціатива, яка створена для боротьби з дискримінацією за ознакою гендерної ідентичності та проявів сексуальної орієнтації на всіх рівнях футболу.

Fare Network — організація, що складається з мережі НУО, спортивних клубів та груп вболівальників, спрямована на боротьбу з усіма формами дискримінації на всіх рівнях спорту, виступаючи проти расизму, гомофобії, ультраправого націоналізму та дискримінації людей з інвалідністю.

Перейти до вмісту