Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Вакцинація від COVID-19: на найпопулярніші питання відповіли у Полтавському центрі громадського здоров’я

У КП “Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради” відповіли на найбільш популярні питання щодо вакцинації від коронавірусної інфекції.

Якщо я не потрапив/-ла у пріоритетну групу вакцинації, коли я отримаю вакцину?

Вакцинація від COVID-19 дорослих, які не увійшли до пріоритетних груп, також здійснюватиметься за державний кошт. Це відбудеться тоді, коли щеплення отримають всі пріоритетні групи, тобто на п’ятому етапі кампанії з імунізації в Україні.

Чи можна зробити щеплення від COVID-19 у приватних медичних закладах? 

Очікується, що вакцини на комерційному ринку (і в приватних медичних закладах) можуть з’явитися в другій половині 2021 року. Це пов’язано із надзвичайно великим попитом на вакцини та обмеженими можливостями виробництва фармацевтичних компаній.

Якщо я перехворів/-ла на COVID-19, чи потрібно мені вакцинуватися? 

Надійних даних про те, скільки триває імунітет після перенесеного СOVID-19, поки що немає. Трапляються випадки повторного інфікування. Водночас випадків, коли вакцинація зашкодила людям, котрі перехворіли на COVID-19, не зафіксовано.

Тож якщо ви перехворіли, вам усе одно показано щеплення.

Зважаючи на прогнозований дефіцит вакцини й на те, що передусім щеплення потрібне тим, хто ще не хворів на COVID-19, вам рекомендовано відкласти вакцинацію на 6 місяців від часу перебігу COVID-19.

За бажанням ви можете вакцинуватися раніше, але тільки якщо ви належите до групи пріоритетності і якщо вакцини вистачає іншим людям, які належать до пріоритетної групи і не мають задокументованого COVID-19 в анамнезі.

Чи потрібно мені здавати тест на коронавірусну хворобу перед вакцинацією?

Ні, перед вакцинацією  не потрібно здавати ПЛР-тест на коронавірус SARS-CoV-2, чи на антитіла до нього.

Якщо я входжу до пріоритетної групи вакцинації, але на момент того, коли була моя черга, вакцинуватися не було змоги (за станом здоров’я тощо)? Чи вакцинують мене?

Так. Питання вакцинації в такому випадку вирішуватиметься із сімейним лікарем та з медичним персоналом, який здійснює щеплення. Вакцинація буде доступною в наступному раунді щеплень.

Людина, що не отримала щеплення проти COVID-19 з якихось причин, може записатися до списку очікування на вакцинацію. Це можна зробити за допомогою сайту чи застосунку Дія або звернувшись до роботодавця, якщо людина належить до груп з високим пріоритетом вакцинації.

Чи будуть видавати «паспорти вакцинації»? Які документи підтверджують щеплення?

Поки що «паспорти вакцинації» не передбачено, адже ці документи ще не узгоджені на міжнародному рівні. Україна зможе запровадити цифрові й друковані «паспорти вакцинації», щойно отримає чіткі вимоги до них від міжнародних партнерів (ЄС, ВООЗ тощо).

Також інформація про вакцинацію буде внесена до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікареві. У разі необхідності, наприклад, для виїзду за кордон, ви можете отримати міжнародне свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров’я.

Чи можуть мене змусити вакцинуватися?

Ні, вакцинація від COVID-19 є добровільною. Але Міністерство охорони здоров’я України та Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують зробити вакцинацію для того, щоб захистити своє життя та здоров’я, а також ваших близьких, які можуть бути в групі ризику.

Як захищатися від COVID-19, поки я не отримаю вакцину?

Захистити себе та інших від інфікування допоможуть прості та корисні звички:
• Мийте руки з милом (не менше 20 секунд щоразу). Якщо такої змоги немає, користуйтеся засобом для дезінфекції рук, який містить щонайменше 70% спирту.
• Дотримуйтеся дистанції з людьми понад 1,5 м.
• Уникайте скупчень людей і закритих приміщень з поганою вентиляцією. Якщо такої можливості немає, вдягніть маску, прикривши нею рот та ніс і притиснувши спеціальним дротиком до перенісся, і дотримуйтеся дистанції з іншими.
• Ніколи й ніде не торкайтеся очей, носа і рота на вулиці, в транспорті або магазині.
• Дотримуйтеся кашльового етикету, тобто кашляйте та чхайте в згин ліктя або прикривайте рот і ніс серветкою, яку одразу ж викидайте.
• Якомога раніше звертайтеся за медичною допомогою, якщо у вас або дитини підвищена температуру, кашель, утруднення дихання або інші симптоми COVID-19
• Добре провітрюйте всі приміщення.

Якщо в мене вже був COVID-19 і я одужав/-ла, чи потрібно мені вакцинуватися?

Так. Зважаючи на серйозні ризики для здоров’я і те, що можна повторно заразитися COVID-19, потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви перехворіли. Наразі достеменно невідомо, наскільки довго зберігається набутий імунітет. Вакцинація — надійний захист від COVID-19.

Рекомендація Національної технічної групи експертів з імунізації:
Вакцинацію осіб, які отримували моноклональні антитіла або плазму реконвалесцентів, тобто людей, які знаходяться на стадії одужання, в лікуванні COVID-19, слід відкласти принаймні на 6 місяців.

Факт проведеної вакцинації проти COVID-19 жодним чином не повинен впливати на терапевтичну тактику пацієнта з COVID-19.

Якщо у вас є запитання, зверніться до вашого сімейного лікаря.

Чи потрібно мені носити маску й уникати близького контакту з іншими, якщо мені ввели дві дози вакцини?

Так. Ще недостатньо вивчено, чи може вакцина від COVID-19 захистити від передавання вірусу між людьми. Тому рекомендовано дотримуватися всіх правил респіраторної гігієни, носити маску і тримати дистанцію навіть після вакцинації. Коли з’явиться більше даних про здатність вакцинації запобігати передаванню вірусу від людини до людини, такі рекомендації можуть бути змінені.

Скільки доз вакцини потрібно отримати?

Наразі необхідно отримати 2 дози вакцини.

Усі вакцини, які сьогодні знаходяться на ІІІ стадії клінічних випробувань, потребують дводозного введення, окрім вакцини від Johnson&Johnson/Janssen, яка зараз випробовується для однодозного введення.

Усі вакцини, схвалені для екстреного застосування в ЄС, США, Великій Британії, Канаді тощо (вакцини від Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca. Novavax), потребують дводозного введення.

Наразі в Україні здійснюється імунізація вакциною Covishield/AstraZeneca виробництва індійського Інституту сироватки крові. 17 березня 2021 року оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) з вакцинокерованих інфекцій схвалив рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) збільшити інтервал між введенням першої та другої доз вакцини Covishield/AstraZeneca з 4 до 12 тижнів.

Чи можна робити щеплення від COVID-19 одночасно з іншими?

Національна технічна група експертів з імунізації рекомендує МОЗ України, зважаючи на відсутність даних про одночасну вакцинацію проти COVID-19:
Бажано проводити планову вакцинацію проти інших інфекційних хвороб через 28 днів після отримання другої дози вакцини проти COVID-19; у разі необхідності (якщо вакцинація проти COVID-19 є перепоною для планової вакцинації за віком чи за схемою) цей термін може бути скорочений до 14 днів.

Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена через 14 днів після отримання щеплення проти інших інфекційних хвороб.

Вищезазначені рекомендації з вакцинації проти COVID-19 та інших хвороб не стосуються вакцинації за екстреними показаннями, ніж передбачено в інструкції, дози вакцин зараховуються.

фото ілюстративне

Перейти до вмісту