Ви тут:
Суспільство Україна 

Україна має унікальний шанс реформувати судову систему, – Ольга Стефанішина

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час виступу у рамках Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Розвиток Правосуддя» заявила, що Україна має унікальний шанс реформувати судову систему.

«Громадяни мають боротися за незалежну й ефективну судову систему, адже це є запорукою незалежності. У найближчі роки ми маємо унікальний шанс за наявності політичної волі президента реформувати судову систему і рухати Україну до ЄС і НАТО», – зазначила Стефанішина.

«Судова реформа – мати всіх реформ. Коли ми говоримо про наші євроатлантичні прагнення і бажання зшити себе із західним світом, ми говоримо про зрозумілі всім критерії функціонування ринкової економіки, верховенства права, ефективності інституцій та державного управління. Ми можемо багато говорити як ефективно ми виконуємо угоду про Асоціацію, доступ України до ринку Євросоюзу, але коли в країні немає довіри до судової системи такі звершення певним чином нівелюються. Ми вже побудували ефективну систему безоплатної правової допомоги, створили велику кількість незалежних судових інституцій, Верховний суд, Вищий антикорупційний суд. Але роботи попереду ще багато», – підкреслила віцепрем’єр-міністерка.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас у рамках Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Розвиток Правосуддя» заявив, що міжнародна спільнота підтримує проведення судової реформи в Україні.

«Для реформ в Україні є політична воля. Президент Зеленський сказав і довів, що в Україні немає табу. Одним із прикладів цього є відкритий ринок землі в країні», – підкреслив Маасікас.

«Я відкидаю пострадянський цинізм, що звучить так, ніби ніхто не хоче справедливої судової системи в Україні і ніхто в парламенті на це не піде. Я в це не вірю. І я знаю, що люди, які вийшли на Майдан сім років тому також у це не вірять. Для проведення комплексної судової реформи президент Зеленський та українська влада користуються повною підтримкою міжнародної спільноти», – додав Маасікас.

Перейти до вмісту