Ви тут:
Анонс Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відбудеться просвітницький вечір, присвячений 95-річчю встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку

11 березня у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського відбудеться історико-просвітницький вечір “Не забудьте пом’янути незлим, тихим словом. Цікаві факти про пам’ятник Тарасові Шевченку у Полтаві”.

Захід присвячується 95-річчю з часу встановлення у Полтаві пам’ятника Тарасові Шевченку (скульптор Іван Кавалерідзе), повідомили у Північно-східному міжрегіональному відділі УІНП.

Головний спікер заходу: Олександр Лук’яненко, доктор історичних наук, завідувач кафедри культурології Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Короленка.

Місце проведення – літературна вітальня обласної бібліотеки (2 поверх, к. 213). Початок заходу о 13:00.

Читайте також: Тарасові Шевченку встановлено понад 1100 пам’ятників: зареєстрували світовий рекорд

Тарас Григорович Шевченко неодноразово бував у Полтаві та інших містах та селищах Полтавщини. На цій землі він написав поеми “Іван Гус” (“Єретик”), “Сліпий”, вірш “Не завидуй багатому” та інші твори. Перебуваючи у Полтаві у 1845 році, Шевченко відвідав садибу Котляревського на Івановій горі та зробив малюнок хати.

Пам’ятник Тарасові Шевченку у Полтаві відкритий рівно 95 років тому, 12 березня 1926 року. З цієї нагоди на місці відкриття відбувся мітинг жителів Полтави, навколишніх сіл та гостей з інших міст. Коли впало покривало, полинула знайома всім мелодія композитора Гордія Гладкого і кількатисячний хор заспівав “Заповіт” Тараса Шевченка.

Пам’ятник спорудили за досить нетрадиційним проєктом українського скульптора Івана Кавалерідзе із залізобетону. Могутня фігура батька Української Нації Тараса Шевченка, який врятував нас, нашу мову, нашу честь, наче постає з сірих асиметричних брил. Висота фігури Шевченка становить 1,8 м, а висота постаменту — 3,2 м.

Перейти до вмісту