Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Триває місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз

Прийнято вважати, що туберкульоз – це хвороба легенів, але насправді туберкульозом можуть вражатися практично всі органи людини. Це інфекційне захворювання, що викликається мікобактерією туберкульозу.

Про симптоми туберкульозу розповіла лікар КП«Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 Полтавської міської ради» Людмила Білоус.

Інфікування туберкульозом – це не те саме, що захворювання на туберкульоз. Носіями інфекції є більшість людей. Але тільки за умови зниження імунітету –  через різні захворювання, погане харчування, зловживання алкоголем або наркотичними речовинами – збудники туберкульозу активізуються і в організмі виникає захворювання на туберкульоз.

Для діагностики туберкульозу проводять флюорографічне обстеження органів грудної клітини і аналіз мокротиння.

Туберкульоз – це серйозне інфекційне захворювання, яке викликають мікобактерії, відомі під назвою палички Коха. Коли хворий на туберкульоз кашляє, палички Коха потрапляють у навколишнє повітря, яке вдихають оточуючі. Це може викликати захворювання.

Туберкульоз може мати небезпечні наслідки

У здоровому організмі імунна система знищує мікобактерії, тому хвороба не розвивається. Коли імунна система ослаблена внаслідок захворювань (ВІЛінфекція, анемія, цукровий діабет тощо), стресів, недостатнього харчування, ризикованих форм поведінки (зловживання алкоголем, тютюнопаління, вживання наркотиків) – людина може захворіти на туберкульоз.

Найпоширеніші симптоми туберкульозу

До них належать кашель, що триває 2 тижні і більше;  підвищена температура тіла протягом 7 днів і більше; задишка, в тому числі і при незначному фізичному навантаженні; втрата апетиту, постійна втомленість; безпричинна втрата ваги; підвищене потовиділення, особливо вночі; домішки крові в мокроті при кашлі (кровохаркання); болі в грудній клітці.

У разі наявності цих симптомів слід якомога швидше проконсультуватися у сімейного лікаря або лікаря-терапевта.

Не намагайтеся займатися самолікуванням, воно не буде ефективним. Не втрачайте дорогоцінний час. Потурбуйтеся про себе та своїх близьких. Туберкульоз зараз добре лікується – за умови раннього виявлення хвороби. В таких випадках можливе повне одужання. Профілактика туберкульозу базується на комплексі різних заходів, що спрямовані на попередження захворювання. До них в першу чергу відносяться своєчасне виявлення та лікування хворих.

Головним методом раннього виявлення туберкульозу серед дорослих є профілактичні флюорографічні огляди.

Перейти до вмісту