Ви тут:

Сьогодні Рада розгляне законопроєкт щодо заборони продажу ліків дітям до 14 років

16 березня, згідно порядком денним, Верховна Рада розгляне проєкт Закону про внесення змін до статті 21 Закону України “Про лікарські засоби” щодо заборони продажу лікарських засобів дітям.

Законопроєкт передбачає встановлення на рівні Закону заборони на продаж (реалізацію, відпуск) особам віком до 14 років, лікарських засобів аптечними закладами держави.А також планують посилити контроль за відпуском лікарських засобів.

Основним завданням проекту Закону є унеможливлення неконтрольованого споживання медичних препаратів (лікарських засобів) у цілях, відмінних від прямого призначення продукту.

Як зазначають розробники проєкту, необхідність запропонованих змін обґрунтована наявною ситуацією з неконтрольованим відпуском ліків в Україні, адже наразі лікарські засоби, які мають відпускатись аптечними закладами виключно за наявності рецепта, можна спокійно придбати, ігноруючи його наявність. А інколи навіть самі фармацевти можуть порадити той чи інший лікарський засіб та закрити очі на відсутність відповідного рецепта у покупця (пацієнта).

“Такі явища є яскравим прикладом ситуації, коли законодавча норма є, проте не виконується. Особливо це є критичним у випадку, коли лікарські засоби купує неповнолітня особа, оскільки у дитячому віці ще немає повного усвідомлення наявних ризиків від неправильного вживання того чи іншого лікарського засобу. Лише по місту Києву згідно статистичних даних спеціалізованої дитячої лікарні ОХМАТДИТ за останні два роки цифри залишаються стабільними – 60 дітей на рік. З початку 2021 року фахівці зазначеного медичного закладу вже прийняли 25 таких пацієнтів. Зі слів медичних працівників стає зрозумілим, що за останні місяці в Україні розвинулася тенденція суїцидальних нахилів серед молоді. І якщо раніше діти вживали медикаменти несвідомо, то зараз вони розуміють, що роблять. Це підтверджують нещодавні випадки з отруєнням двох дівчат-школярок препаратом «Дротаверін» в Боярці, два випадки в Черкаській області та в Києві”, – йдеться у пояснювальній записці.

Також зазначається, що є багато чинників, які підштовхують дітей до вчинення самогубств, починаючи від «добрих» он-лайн ігр розміщених на відповідних інтернет-ресурсах чи поширюваних користувачами соціальних мереж, неадекватне сприйняття свого місця в соціумі, занижена самооцінка, нещасливе кохання та інше.

І якщо, доступ дітей до «всесвітнього павутиння» проконтролювати досить важко а в окремих випадках, – взагалі нереально, то обмежити вільний доступ неповнолітніх до лікарських засобів, що продаються в аптечних закладах, державі під силу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у доповіді до Всесвітнього дня запобігання самогубствам, який відзначають 10 вересня, щороку в світі близько 800 тисяч людей закінчують життя самогубством, а кожні 40 секунд на планеті стається один випадок суїциду, 79% всіх самогубств припадає на країни з низьким і середнім рівнем доходу, випадки самогубства з використанням лікарських засобів займають друге місце у цьому переліку (причому близько 60 відсотків з яких вчинено неповнолітніми особами), значно випереджаючи випадки суїциду з використанням вогнепальної зброї.

Перейти до вмісту