Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Потрібно закріпити у законодавстві механізм співпраці великих міст та навколишніх громад, – В’ячеслав Негода

З початку 2021 року усі громади в Україні мають рівні можливості і повноваження. Отже вони нарешті можуть бути повноправними суб’єктами міжмуніципальної співпраці у різних формах, у тому числі, у формі агломерації. Тому час повернутися до законодавчого врегулювання питань створення та діяльності міських агломерацій.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негодапід час круглого столу «Утворення Київської агломерації як перспектива розвитку столичного регіону». Про це повідомили у пресцентрі ініціативи “Децентралізація”.

Читайте також: Для завершення децентралізації необхідно внести зміни до Конституції щодо відносин між центральними та місцевими органами влади, – Зеленський

Як відомо, на розгляді Верховної Ради знаходиться Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення правових підстав для утворення агломерації як однієї з форм співробітництва територіальних громад №2637. Профільний комітет вже рекомендував Парламенту прийняти цей законопроект у першому читанні.

«Чи потрібен взагалі закон про агломерації, бо громади і без нього можуть співпрацювати, приймати спільні рішення і реалізовувати проекти, використовуючи механізм міжмуніципального співробітництва? Ми впевнені, що потрібен. Підтвердженням цього є, зокрема, створення громадами Київщини асоціації «Київська агломерація». Отже запит є, і якби був закон, ця агломерація могла б вже починати працювати повноцінно», – сказав В’ячеслав Негода.

За словами заступника Міністра, законом про агломерації ніхто не збирається «заганяти громади» в якісь об’єднання. Це лише створення ще одного механізму співпраці громад, який вони можуть добровільно використовувати для спільного розвитку територій навколо великих міст.

«Добровільний і адміністративний етапи формування спроможних громад довели, що модель створення однієї гігантської громади з центром у великому місті не скрізь спрацювало. Усі ми добре пам’ятаємо, як громади навколо великих міст чинили опір об’єднанню з містом. В результаті, лише невелика кількість громад приєдналися до обласних центрів, і конфігурації цих об’єднань не можна назвати оптимальними чи логічними. І вони точно не відповідають усім тим зв’язкам, які існують між великим містом і навколишніми громадами. Новостворені територіальні громади навколо великих міст мають зберігати свою ідентичність. Тоді вони матимуть більше мотивації до розвитку. Тому для них варіант співпраці – єдиний можливий механізм для вирішення спільних питань. Створення агломерацій лише впорядкує цю співпрацю. Також важливо, що громади стали рівними за своїм статусом в частині повноважень та податкової бази і це розширює їхні рамки для співпраці», – сказав В’ячеслав Негода.

Він зазначив, якщо законопроект №2637 буде прийнятий у першому читанні, до другого читання його треба вдосконалювати з врахуванням сучасних реалій.

Особливої уваги, на думку заступника Міністра, заслуговують такі питання:

  • Чи доцільно закріпляти за агломераціями додаткові делеговані повноваження, наприклад у сфері охорони здоров’я, освіти, чи обмежитися лише самоврядними.
  • Якою має бути система управління агломераціями, щоб збалансувати інтереси усіх учасників.
  • Чи можуть агломерації вирішувати певні питання, які зараз у сфері компетенції обласного рівня.
  • Необхідність створення схем планування територій агломерації, схем планування інфраструктури тощо.
Перейти до вмісту