Ви тут:

Полтавка захистила своє право на пенсію: допомогли юристи правової допомоги

До Полтавського бюро правової допомоги звернулася вісімдесятирічна жінка, яка розповіла, що близько 37 років тому вийшла заміж за чоловіка, який був військовослужбовцем.

Увесь час вони перебували у шлюбі та проживали разом, хоча дуже часто були зареєстровані за різними адресами, що було пов’язано із переїздами, у тому числі і через відрядження чоловіка до місця проходження військової служби. Приблизно 20 років тому її чоловік помер і вона залишилася вдовою. Близько року тому, жінка дізналася, що має право оформити пенсію по втраті годувальника, адже її чоловік був військовослужбовцем та мав порівняно вищий розмір пенсії. Військовим комісаріатом було підготовлено відповідне подання із додатками та направленого до Головного управління Пенсійного фонду у Полтавській області для розгляду по суті. За результатами розгляду жінці було відмовлено у призначенні пенсії по втраті годувальника, посилаючись на те, що відсутнє документальне підтвердження факту спільного проживання та перебування жінки на утриманні свого покійного чоловіка. З моменту смерті чоловіка минуло багато часу, тому жінка не знала де шукати необхідний документ і як довести необхідні факти, тому й звернулася за правовою допомогою.

Як розповіли у Полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представляти інтереси Клієнта у даній справі було доручили фахівцю Полтавського бюро правової допомоги, адвокату Артемові Пархоменку.

«Чинним законодавством України передбачено судовий порядок підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Отож, залишалося тільки зібрати необхідні докази та звернутися до суду», – розповів юрист.

Фахівцем було складено заяву про встановлення фактів, що мають юридичне значення, яку подану на розгляд місцевого суду. Підтримуючи подану заяву, у ході судового розгляду було зібрано та надано також відповідні докази, за ініціативи заявниці та її представника були викликані та допитані свідки.

Результатом судового розгляду стало задоволення поданої заяви, адже рішенням суду було встановлено факт спільного проживання жінки з її покійним чоловіком, так само як і факт її перебування на його утриманні.

«Наданими доказами було підтверджено факт перебування подружжя у шлюбі, який не був розірваний. Це дає підстави вважати подружні взаємні права і обов’язки не були припиненими і виконувалися належним чином, а отже і взаємна допомога, у тому числі, подружжям один одному надавалася. Відомості про спільне проживання підтверджувалися також показаннями свідків і довідками житлово-експлуатаційних організацій. І хоча ввесь період спільного проживання подружжя не було можливості підтвердити документально через припинення існування деяких установ і організацій, які уповноважені були видавати відповідні довідки, зібрані докази у їх сукупності все ж таки доводили існування юридичних фактів, які підлягали доказуванню та встановленню у даній справі, у зв’язку з чим судом і було ухвалено рішення про задоволення заяви моєї клієнтки», – підсумував Артем Пархоменко.

Таким чином, завдяки діям юриста правової допомоги встановлено наявність юридичних фактів, що стали підставою для призначення жінці пенсії у вищому розмірі у зв’язку із втратою годувальника.

Як діяти, якщо виникла потреба у встановленні факту, що має юридичне значення?
Консультує юрист Полтавського бюро правової допомоги, адвокат Артем Пархоменко:

«Надати універсальні поради звичайно важко, адже дуже багато залежить від ситуації. Дрібниці, на перший погляд, часто мають важливе значення і здатні змінити дуже багато. Якщо говорити загалом, то найперше необхідно проаналізувати ситуацію, з урахуванням найменших деталей, чітко визначити які факти необхідно встановити. Наступним кроком доречно буде обміркувати, які документи є в наявності, що так чи інакше стосуються потрібного Вам факту, як такі документи отримати, якщо вони відсутні у Вас, проте у світі існують, чи є свідки, які можуть посвідчити факти, що підлягають доказуванню. Як варіант можливе посилання на речові чи електронні докази. Але знову ж таки все залежить від конкретної ситуації та обставин, тому краще збором доказів зайнятися після консультації із юристом, якому довіряєте».

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до
• Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: (0532) 56-02-88;
• Полтавського бюро правової допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел.: (0532) 50-27-29
• Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

фото ілюстративне

Перейти до вмісту