Ви тут:
Суспільство Україна 

Офіс Президента синхронізує зовнішню політику України з Білим домом і почав проактивну зовнішню політику, – ЗМІ

Вперше за 30 років українська влада втілює проактивну зовнішньополітичну стратегію. Це проявилося після того, як за дорученням Президента Володимира Зеленського голова ОП Андрій Єрмак розпочала роботу з синхронізації стратегії нової адміністрації Білого дому з урахуванням суто українських інтересів щодо Кремля. Цій темі присвячено статтю у виданні «Обозреватель».

Журналісти відзначають, що останнім часом Україна почала демонструвати свідому дипломатичну стратегію, частина якої – жорсткі заходи по відстоюванню національних інтересів на зовнішньополітичній арені.

«Це помітно контрастує з десятиліттями безхребетного конформізму і цинічного бізнесу з ворогом», – вважає редакція.

Жорстка політика Офісу Зеленського щодо Росії – це лише перший етап стратегічного плану, мета якого – припинення російського домінування над Україною як всередині країни, так і на світовій арені. За цей напрям в ОП відповідає Єрмак. І саме з цього моменту Україна почала робити те, чого ніколи не робила – грати свою гру.

На першому етапі жорсткість проявилася у введенні санкцій проти членів ОПЗЖ, чого майже ніхто не очікував: буквально в один день були закриті три проросійських телеканали Віктора Медведчука. І майже одночасно з введенням американських санкцій проти Ігоря Коломойського і повністю підконтрольного йому народного депутата Олександра Дубинського, були відкриті кримінальні справи проти колишніх керівників «ПриватБанку» Володимира Яценко та Олександра Дубілета.

«Обозреватель» оцінює ці дії як ослаблення хватки впливового олігарха, який постійно шантажував і вимагав від Банкової преференцій. І тим самим ОП надіслав сигнал Білому дому про те, що і Київ здатний на рішучі заходи.

Крім того, Зеленський оголосив про створення «Кримської платформи» – це сталося якраз в той момент, коли президент США Джо Байден жорстко висловився на адресу Росії і особисто Володимира Путіна. Слідом за цим в Україні почалося розслідування підписання Харківських угод 2010 року, за якими було продовжено перебування військового флоту в Криму.

Нарешті, аби взаємодія з США була ще більш ефективною, Єрмак посилив зовнішньополітичну команду, зокрема, Оксана Маркарова, колишній успішний міністр фінансів, призначена послом України в США.

«Не дивлячись на помилки і тимчасову кризу, українська зовнішня політика перебуває на піднесенні. Вперше за роки незалежності Україна більше не поводиться як бідний родич в гостях у світових імперій, але намагається захищати власні інтереси – нехай навіть іноді надмірно прямолінійно. Це дає підстави сподіватися, що Україна врешті-решт стане повноправним членом міжнародної спільноти. Саме такий підхід дозволить нам повернути власні території і остаточно відновити мир», – вважає видання.

Перейти до вмісту