Ви тут:
R Полтавщина Р Суспільство 

На Полтавському олійноекстракційному заводі планують завершити налагодження біопаливної установки найближчими днями

Шумить, наче злітає літак: так деякі мешканці центру Полтави описують звук, що долинає з території олійноекстракційного заводу. На підприємстві говорять, що полтавцям дошкуляє продування системи нової когенераційної установки, яка працює на соняшниковому лушпинні. Вона забезпечить тепловою та електроенергією не лише потужності підприємства, а й частину потреб міста.

Вже кілька днів у соцмережах полтавці обговорюють шум, що періодично долинає з території Полтавського олійноекстракційного заводу. Тема розділила користувачів на дві групи: одні скаржаться, що таке у середмісті неприпустимо. Інші відзначають, що незручності — тимчасові, та і загалом великого дискомфорту нікому не створюють.

Про те, що шум скоро стихне, розповідають і фахівці ПрАТ «Полтавський олійноекстракційний завод – Кернел Груп». Нині на заводі проводять пусконалагоджувальні роботи нової когенераційної установки, що працює на біопаливі. Загалом Kernel будує шість таких установок на олійноекстракційних заводах компанії з дотриманням усіх норм, визначених законодавством.

– У якості біопалива використовуємо соняшникове лушпиння. У систему входить паровий котел продуктивністю 52 т/год, високотехнологічна установка очищення димових газів з електрофільтром та турбоагрегат потужністю 10,4 МВт, — розповідає заступник директора з виробництва ПрАТ «Полтавський олійноекстракційний завод – Кернел груп» Максим Кравцов.

Установка, за словами фахівця, забезпечить виробничі потужності заводу тепловою та електричною енергією. А частину електрики навіть передаватимуть на потреби міста. Всі дозвільні документи на монтаж та експлуатацію обладнання підприємство має.

Продування обладнання під високим тиском періодично створює певні незручності для мешканців та гостей середмістя Полтави. Роботи повинні були стартувати 14 лютого і завершитися за 10 днів, однак на заваді стали карантинні обмеження.

– Ми були змушені перенести пусконалагоджувальні роботи на пізніший термін. Це пов’язано з посиленням карантинних заходів. Представники заводів-виробників обладнання не змогли вчасно до нас потрапити, а ми — вчасно розпочати продування, — пояснює менеджер з проєкту ПрАТ «Полтавський олійноекстракційний завод – Кернел груп» Олег Півень.

Пусконалагоджувальні роботи стартували 5 березня. Вони проводяться відповідно до положень європейської процедури та під наглядом представників заводів-виробників обладнання. З метою дотримання параметрів, визначених процедурою, продувка проводиться один раз на день у два етапи: спочатку протягом півгодини прогрівається паропровід, а потім 10-15 хвилин відбувається саме продування.

Не варто боятися і викидів з обладнання, переконують на заводі. Адже дим, що утворюється в результаті спалювання лушпиння соняшника, очищується на високотехнологічній установці очищення димових газів з електрофільтром німецької фірми Beth. Тому не завдасть жодної шкоди жителям міста.

– Цей дим не несе загрози. У нас є високотехнологічне німецьке обладнання, і воно очищує викиди до потрібних норм, — додає менеджер з проєкту ПрАТ «Полтавський олійноекстракційний завод – Кернел груп» Олег Півень.

Завершити всі роботи на підприємстві обіцяють до найближчих вихідних.

Перейти до вмісту