Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині розпочався місячник боротьби із туберкульозом

З 1 березня до 1 квітня триває місячник боротьби із захворюванням на туберкульоз. 24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

План проведення заходів затвердили на засіданні обласної ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу, ВІЛ та наркозалежності, яке відбулося 2 березня у Полтавському обласному клінічному протитуберкульозному диспансері. Зокрема, голова Координаційної ради, перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін запевнив, що корпус цього медзакладу уже найближчим часом передадуть в експлуатацію.

“З дня на день тубдиспансер буде передано в експлуатацію. Цей медзаклад уже добудований, всі документи знаходяться в ДАБІ. Ми очікуємо сертифікати. Наступний етап — створення системи реабілітації хворих на туберкульоз”, – розповів голова Координаційної ради, перший заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін.

На засіданні ради презентували Державну стратегію розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню та План заходів щодо її реалізації в області до 2023 року. Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак зазначив, що в області впроваджені пацієнт-орієнтовані моделі із акцентуванням на амбулаторному лікуванні.

“На сьогодні розробляємо вектор щодо надання допомоги в амбулаторних умовах. Консультативну допомогу зможуть надавати і сімейні лікарі. Щодо супроводу пацієнтів, роботу нині ведемо спільно з громадськими організаціями, головами територіальних громад. Щодо реабілітації, то маємо змінювати підходи. Уже зараз ведемо перемовини з УМСА, де планують відкрити кафедру реабілітації”, – розповів директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак.


Цього року Полтавщина вийшла з епідемічного показника. Так, у 2020-ому в області захворюваність зменшилась на 29,9% і становить 36,5 на 100 тис. населення. В Україні цей показник — 42,2 на 100 тис населення. Минулого року в регіоні зареєстрували 504 нових випадки.

“На сьогодні є тенденція до зниження показника цього захворювання. Туберкульоз — це соціальна проблема, тому маємо взаємодіяти спільно — медики, влада та неурядові організації. Зокрема, на Полтавщині це — “Червоний Хрест та “Світло надії”, які здійснюють супровід хворих на туберкульоз”, – зазначив директор Полтавського обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру Володимир Печериця.

Він додав, що у межах місячника проводитимуть круглі столи. Дмитро Лунін наголосив необхідності розробити та впровадити цифрові матеріали у навчальних закладах, зокрема, тестування. Також обговорили можливість створення соціальної реклами.

На засіданні затвердили План роботи координаційної ради на 2021 рік.

Перейти до вмісту