Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині на 40% знизився показник захворюваності на туберкульоз

За два місяці 2021 року в Полтавській області показник захворюваності на туберкульоз знизився майже на 40% проти відповідного періоду минулого року.

На думку директора КП «Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер» Володимира Печериці, це тривожні цифри. Адже вони дають підставу для розуміння, що велика кількість випадків захворювання на туберкульоз залишається не виявленою. Так, у минулому році протягом січня-лютого було зареєстровано 199 хворих на туберкульоз. Цьогоріч за два місяці виявлено 81 випадок захворювання.

“Сьогодні в області, як і в Україні загалом, основна боротьба спрямована на подолання COVID-19. Але не можна забувати й про туберкульоз, який крокує поруч, – наголошує посадовець. За словами Володимира Печериці, вперше виявлених випадків захворювання у першому кварталі минулого року було зареєстровано 140, наразі ж за неповні три місяці – 56. І за 2020 рік, порівняно з попереднім, зниження захворюваності становило 28-29 відсотків. При цьому виявлені й госпіталізовані пацієнти часто мають більш складні форми туберкульозу із тяжчим перебігом.
Але є й позитивні показники”, – горить лікар.

Як розповів Володимир Печериця, у 2020 році проти попереднього зменшилася кількість рецидивів – 17 випадків проти 29 у 2019-му. Це свідчить про вищу якість лікування, яка не допускає поновлення туберкульозного процесу.

Основним джерелом інфікування є хвора людина

Збудник туберкульозу дуже стійкий у зовнішньому середовищі: в річковій воді збудник зберігається до 5 місяців, у грунті – 1-2 роки, у вуличному пилу – до 10 діб, у приміщеннях при розсіяному світлі – більше 1 місяця.

Мiкобактерiя туберкульозу добре витримує нагрівання до +850С і охолодження до 2000С, стійка до дії кислот, спирту, тривалий час зберігається у висушеному харкотинні, на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого, в сирому молоці хворої на туберкульоз корови. Ультрафіолетові промені вбивають її через 2-3 хвилини. При кип’ятінні мiкобактерii гинуть через 5 хвилин. Найкращий дезінфікуючий ефект мають препарати із вмістом активного хлору.

Механізм передачі інфекції

Можливий повітряно-крапельний механізм передачі (при спілкуванні з хворими) або харчовий (в результаті вживання молока від хворих корів, а також масла, молочних продуктів). Зраження через рот (алiментарний шлях передачi) можливе при заносі частинок мокроти брудними руками (при спілкуванні маленьких дітей з бактеріовиділювачем).

Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом. Хворий на «відкриту» форму туберкульозу під час кашлю виділяє у повітря разом із крапельками мокротиння паличку Коха. Людина, що знаходиться поруч та вдихає ці крапельки, може бути інфікована. Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з мікобактерією знижений імунітет.

Групи ризику

Якщо імунна система не може зупинити ріст і розмноження мікобактерій туберкульозу, виникає активний туберкульоз. Слабка імунна система характерна для немовлят і маленьких дітей, людей, які живуть з ВІЛ.

Ослаблення імунітету може бути при наступних станах: алкоголізм, наркоманія, токсикоманія; цукровий діабет; силікоз; онкологічні захворювання; лейкози і лімфоми; тяжкі хвороби нирок; виражений дефіцит ваги; прийом деяких лікарських препаратів (наприклад, кортикостероїдних гормонів); лікування ревматоїдного артриту або хвороби Крона.

Симптоми туберкульозу

Симптоматика багато в чому залежить від того, який саме орган пошкоджений. При туберкульозі легень бувають такі симптоми: досить сильний кашель протягом 3 тижнів і більше; біль у грудній клітці; кровохаркання (виділення крові з мокротою). Інші симптоми туберкульозу: слабкість; втрата ваги; відсутність апетиту; озноб; лихоманка; нічна пітливість.
КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я».

фото ілюстративне

Перейти до вмісту