Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

На Полтавщині юрист захистив права незаконно звільненого працівника

До Полтавського бюро правової допомоги звернувся чоловік, який розповів, що працював фахівцем з благоустрою у одному із відділів місцевої сільської ради Полтавщини. Оскільки вболівав за населений пункт, у якому працює, постійно виходив з пропозиціями до керівництва місцевої ради щодо тих чи інших заходів, які б вважав доречними здійснити для благоустрою свого населеного пункту і покращення життя його мешканців.

Як повідомили у Полтавському бюро правової допомоги, чоловік мав усталені життєві погляди, то свою думку наважувався відстоювати, як то кажуть, «до останнього», дозволяючи собі говорити все, що дійсно думає, хоча й розумів, що його прямота не усім до вподоби. Але на це не зважав. Хто знає як би складалося життя далі, якби клієнт не захворів тяжкою хворобою, яка потягла за собою встановлення групи інвалідності та довго лікувався від недуги, все ж таки в кінцевому результаті здобувши перемогу у боротьбі із хворобою. Але про це згодом, адже ця історія бере свій початок саме з початку хвороби чоловіка.

“Коли я захворів, то декілька місяців перебував на лікарняному. Лікарняні листи відкривалися, строк лікування неодноразово продовжувався лікарсько-консультативною комісією. По завершенні курсу лікування “закривався” один лікарняний лист і “відкривався” інший. Так тривало допоки не було підтверджено страшний діагноз і постало питання про мій огляд медико-санітарною експертною комісією для встановлення групи інвалідності. — розповів чоловік. — Коли мені повідомили, що мої документи направлено до медико-санітарної експертної комісії та призначили дату огляду — я прибув, пройшов огляд лікарями і знайомлячись із висновком та документами, виявив, що мій останній лікарняний був “закритий” за три дні до мого огляду та надання висновку щодо мого стану здоров’я медико-санітарною експертною комісією, хоча я про це повідомлений не був. Звернувшись за місцем роботи для врегулювання цього питання мені повідомили, що я вже звільнений за прогул і з’ясовувати немає чого”.

Представляти інтереси у даній справі було доручено фахівцю Полтавського бюро правової допомоги, адвокату Артемові Пархоменку.

“Вивчивши документи, я дійсно виявив у листку непрацездатності виправлення дати завершення лікування, що в цілому підтверджувало слова Клієнта. В подальшому, ознайомившись із вимогами нормативно-правових актів, які регулюють порядок заповнення листків непрацездатності, дійшов висновку, що в конкретному випадку підстав для внесення виправлень, так само як і підстав вважати лікування мого клієнта завершеним, не було”, – розповів юрист.

З огляду на це було складено позовну заяву про визнання звільнення незаконним, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, та відшкодування моральної шкоди, завданої незаконним звільненням, яку подану на розгляд місцевого суду. Під час судових засідань, що відбувалися за участі сторін, підтримано доводи, викладені у позовній заяві, надано докази та обґрунтовані контраргументи на заперечення відповідача проти позовних вимог.

За результатами розгляду справи, судом було задоволено позов чоловіка, визнано його звільнення із роботи незаконним, скасовано наказ про його звільнення, негайно поновлено на роботі, стягнуто трохи більше п’ятдесяти тисяч гривень заробітної плати за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди у сумі п’ять тисяч гривень.

“Задовольняючи позов, суд встановив порушення порядку звільнення мого клієнта з роботи, адже не була з’ясована причина його так званого прогулу, не було запропоновано йому надати пояснення про причини відсутності на роботі, а також не було належним чином повідомлено про прийняте рішення щодо звільнення.  Виправлення ж у лікарняному листі не залежало від волі мого клієнта, було здійснено на попередню дату, порівняно із днем його вчинення, без обґрунтованих на те підстав та про його здійснення клієнт дізнався значно пізніше, тому не міг з об’єктивних причин вчасно стати до роботи, що було доведено у суді беззаперечними доказами”, – підсумував Артем Пархоменко.

Таким чином, завдяки діям юриста правової допомоги незаконно звільненого чоловіка було поновлено на роботі, стягнуто належну йому заробітну плату та відшкодовано моральну шкоду, завдану незаконним звільненням.

Як діяти, якщо Ви вважаєте своє звільнення незаконним розповів юрист Полтавського бюро правової допомоги, адвокат Артем Пархоменко:

“Універсальної поради в даному випадку не існує, адже алгоритм дій залежить від кожної конкретної справи і обставин, за яких особа дізналася про порушення своїх прав, вручення або невручення їй копії наказу про звільнення і таке інше. Тому найперша і найдієвіше моя порада — негайно звернутися до фахівця у галузі правознавства, якому довіряєте і разом із ним скласти план подальших дій. Самодіяльність в кінцевому рахунку може зашкодити поновити свої порушені права, так само як і зволікання, адже законом передбачено досить стислі строки для оскарження дій роботодавця, вчинених відносно працівника”.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту