Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

“Микола Пирогов – людина, що випередила свій час”: полтавські телеканали показали новий ролик Інституту нацпам’яті

Миколі Пирогову – відомому хірургу, гуманісту і просвітнику, який багато років жив і працював в Україні присвячено новий просвітницький ролик Українського інституту національної пам’яті (УІНП) з циклу «Люди епохи».

Днями його продемонстрували полтавські телеканали «Центральний», «ІРТ» та «Місто+». Про це повідомили в полтавському офісі Північно-східному міжрегіонального відділу УІНП.

«Про Миколу Пирогова ми переважно знаємо як про видатного хірурга, який першим почав застосовувати загальну анестезію під час операцій у польових умовах. Але це лише частинка з його нововведень, які випередили час і зробили медицину, особливо – військову, більш гуманною. Саме він першим почав накладати гіпс при переломах, він винайшов штучний суглоб і зміг видовжити пошкоджену ногу, що в ті часи було фантастикою. А ще – він запровадив інститут медичних сестер для догляду за пораненими. Йому все життя був вдячний за порятунок ноги герой Італії Джузеппе Гарібальді. Він як мислитель справді значно випередив свій час», – говорить режисерка ролика Діана Горда.

Також Микола Пирогов проявив себе на посаді попечителя Київського навчального округу, засудивши тілесні покарання і благословивши відкриття недільних шкіл для дітей ремісників, зокрема й українською мовою. Він також вивчив українську, щоб на рівних спілкуватися з місцевими селянами, яких до кінця життя лікував безкоштовно.

За заслуги Миколи Пирогова перед людством православна церква дозволила бальзамувати його тіло після смерті, і воно досі зберігається в церкві на честь Миколи Чудотворця в селі Вишня на Вінниччині, де був родовий маєток видатного хірурга. На честь Пирогова нині названий Перший добровольчий мобільний шпиталь, який об’єднав медиків з усієї України для допомоги пораненим у сучасній російсько-українській війні.

УІНП дякує Національному музею історії медицини та ПДМШ ім. Миколи Пирогова за відеозаписи, надані для створення ролика.

 

Перейти до вмісту