Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Ландшафтний парк “Нижньоворсклянський” на Полтавщині планують передати в обласне підпорядкування

На території регіонального ландшафтного парку “Нижньоворсклянський” організували робочу нараду щодо функціонування та перспектив розвитку об’єкта.

Провів нараду заступник голови облдержадміністрації Євген Греков. У ній взяли участь депутати обласної ради, колектив РЛП, Кобеляцької територіальної громади, представники Полтавського рибоохоронного патруля, Держекоінспекції, Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, повідомили у Полтавській ОДА.

“Питання розвитку і розширення площ земель природно-заповідного фонду в області – одне з пріоритетних у роботі облдержадміністрації. Другий аспект – якісне функціонування об’єктів ПЗФ”, – зазначив Євген Греков. 

“Нижньоворсклянський” був заснований у 2002 році Кобеляцькою районною радою. У зв’язку з реформою децентралізації цьогоріч він перейшов у власність Кобеляцької територіальної громади. 

Директор РЛП “Нижньоворсклянський” Олександр Шуліка розповів, що площа парку – 23,2 тисячі гектарів, із них 17 тисяч гектарів – вода. Він є рекреаційним об’єктом ПЗФ України і призначений виконувати зокрема охоронну й наукову функції. У 2003 році була створена адміністрація парку і сформований штат. Наразі працюють у парку 12 осіб.  

“Із 2016 по 2020 роки фінансування установи здійснювалося відповідно до районної програми фінансової підтримки РЛП “Нижньоворсклянський”. На розвиток установи, туризму кошти не виділялися. Ми подавали заявки на фінансування з обласного екофонду. З останнього – торік поставили сонячну електростанцію. Подали запити, щоб збільшити потужність станції й обладнати відеоспостереження”, – поінформував Олександр Шуліка.  

Він зазначив, що торік із районного бюджету на фінансування парку спрямували близько 1,3 мільйона гривень. Мало бути 1,7 мільйона з розрахунку мінімальної потреби за штатом.

  

Заступник директора із наукової роботи Наталія Смоляр розповіла, що у проєкті створення парку передбачений штат із 45 осіб.  

“Штат розраховується відповідно до площі й завдань парку. Мають працювати науковий відділ, відділи рекреації та екологічної просвіти. І у кожному – відповідні фахівці. У парку повинні бути різні види екологічного туризму. За весь час від створення, а вже невдовзі 20 років, ми працюємо на мінімальних зарплатах, а із 1 січня 2021 року – без збереження заробітної плати. “Нижньоворсклянський” – це візитівка району, області й України. Напрямки його розвитку є. Нам треба не загубитися й людей не втратити. Коли ми говоримо, що на фінансування у рік потрібно не менше 1,3 мільйона гривень, то це обсяг, встановлений п’ять років тому, але ж мінімальні зарплати підвищилися. Розвиток парку – це і розвиток штату теж”, – зазначила Наталія Смоляр.

Голова Кобеляцької територіальної громади Олександр Копелець розповів, що депутатська більшість міської ради прийняла рішення залишити парк у власності громади. 23 березня відбудеться сесія, на якій розглянуть питання виділення коштів на утримання персоналу, пальне й охорону парку.

“Можливо, не в тій кількості, в якій хотілося, але на перший час. Фінансування не зменшилося, але ми не можемо не дати кошти, скажімо, на дитячий садок, а натомість профінансувати парк у повному обсязі. Міська рада має намір провести аудит його роботи!”, – зазначив Олександр Копелець. 

“Це місце є унікальним для усієї України. Тут сходяться степ і лісостеп. І деякі види фауни і флори є унікальними. Парк узагалі мав би бути національним, а не регіональним. Нині ситуація, що склалася з ним, тривожна. І фінансування, яке має виділити громада, не передбачає розвиток парку. Питання не в тому, хто буде власником. Ця територія ніде не подінеться, вона є в Кобеляцькій ТГ. Об’єкт має бути перлиною всієї області. Щоб парк заробляв кошти, спочатку їх у нього треба вкласти. Всі біологи Полтавщини виросли на цьому парку. Позиція Департаменту екології – “Нижньоворсклянський” має стати комунальним підприємством обласної ради”, – сказав начальник відділу нормування дозвільної діяльності, біоресурсів та заповідної справи Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Михайло Савченко. 

Євген Греков розповів, що до облдержадміністрації надходили звернення щодо порушення перед обласною радою питання взяття в управління РЛП.  

“Співпраця з громадою стосовно функціонування і розвитку парку має бути і буде, незалежно від того, хто вважатиметься засновником парку – громада чи обласна влада. Збереження природно-заповідного фонду, розвитку територій ПЗФ – пріоритет. Слід зважати і на стратегічне бачення Департаменту екології щодо парку як комунальної установи обласного рівня. Облдержадміністрація внесе на розгляд депутатів обласної ради проєкт рішення щодо звернення до Кобеляцької територіальної громади з питання визначення можливості передачі парку в обласне підпорядкування. Якщо депутати обласної ради підтримають зазначене рішення, силами Департаменту й територіальної громади можна провести спільний аудит і вивчення стану, в якому перебуває РЛП і визначитися з детальною дорожньою картою. Разом із громадою працюватимемо над тим, щоб цей унікальний об’єкт зберегти і розвинути, аби він був окрасою Полтавщини”, – зазначив Євген Греков.

Перейти до вмісту