Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Інвестиційні доходи підлягають декларуванню та оподаткуванню, – полтавські податківці

Фізична особа, яка отримала дохід від операцій з інвестиційними активами у минулому році, як на території України, так і за її межами, має подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня поточного року та зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір до 1 серпня поточного року.

Згідно з Податковим кодексом України не підлягає декларуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу, дохід отриманий платником податку від продажу інвестиційних активів, якщо його сума не перевищувала 2940 гривень у 2020 році, повідомили у ГУ ДПС України у Полтавській області.

Також не включається до оподатковуваного доходу та не декларується дохід від операцій з акціями (іншими корпоративними правами) отриманих платником в процесі приватизації та інвестиційний прибуток від операцій з борговими зобов’язаннями Національного банку України (п.п.165.1.40 та 165.1.52 ПКУ).

Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми підтверджених витрат на придбання такого активу (п.п. 170.2.2 ПКУ).

До продажу інвестиційного активу прирівнюються операції з обміну інвестиційного активу на інший інвестиційний актив та операції зворотного викупу або погашення інвестиційного активу його емітентом, який належав платнику податку. Також до продажу інвестиційного активу прирівнюється і операція з повернення платнику податку коштів чи майна (майнових прав), або їх частини, попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу цього платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента, зменшення статутного капіталу чи ліквідації такого емітента. Однак, якщо здійснюється повернення фізичній особі майна за залишковою вартістю (безоплатна передача), то ця операція не пов’язана з інвестиційними активами фізичної особи. У такому випадку застосовуються правила оподаткування додатковим благом (п.п. 164.2.17 ПКУ).

Якщо засновнику повертають раніше внесене ним майно в обмін на корпоративні права, то така операція буде оподатковуватися ПДВ. Пов’язано це з тим, що вона підпадає під поняття постачання товарів, що наведене в п.п. 14.1.191 ПКУ, оскільки в цьому випадку відбувається перехід права власності на майно. Так само підлягає обкладенню ПДВ і операція з безоплатної передачі майна.

Фінансовий результат від здійснення операції з інвестиційними активами фізична особа зобов’язана визначити у податковій декларації про майновий стан і доходи. У разі отримання інвестиційного прибутку такій особі необхідно cплатити ПДФО за ставкою 18 % та військовий збір за ставкою 1,5 %.

Якщо при здійсненні операцій з інвестиційними активами використовуються послуги професійного торговця цінними паперами, то професійний торговець цінними паперами є податковим агентом, який під час кожного нарахування платнику інвестиційного прибутку нараховує (утримує) податок на доходи фізичних осіб і військовий збір та сплачує (перераховує) утриманий податок та збір до бюджету. При цьому податковий агент – професійний торговець цінними паперами, включаючи банк, з метою визначення об’єкта оподаткування під час виплати платнику податку доходу за придбані у нього інвестиційні активи враховує документально підтверджені витрати такого платника на придбання цих активів. Разом з тим, запровадження обов’язку податкового агента для професійного торговця цінними паперами, не звільняє фізичну особу-платника податку від обов’язку декларування результатів усіх операцій з купівлі та продажу інвестиційних активів, здійснених протягом звітного (податкового) року як на території України, так і за її межами.

Перейти до вмісту