Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

“Головний біль, тимчасове підвищення температури чи втома – нормальні побічні ефекти після вакцинації”, – Ігор Іващенко

На сьогодні в Україні 155 тисяч 587 людей отримали щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneca (CoviShield).  За останню добу вакциновано понад 18,5 тисяч осіб.

На цю кількість щеплених зафіксовано лише 587 випадків поствакцинальних проявів – у легкій формі. Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я  Ігор Іващенко, пише МОЗ.

“Головний біль, тимчасове підвищення температури чи втома – це нормальні побічні ефекти, які тільки доводять, що вакцина працює і організм готує імунну відповідь. Вакцинація залишається найважливішим інструментом запобігання новим захворюванням і смертям, а також боротьби з пандемією”, – наголосив Ігор Іващенко. 

Заступник міністра нагадав, що Європейське агентство з лікарських засобів визнало вакцину AstraZeneca (CoviShield) дієвою та безпечною. Її переваги в боротьбі з COVID-19 продовжують перевищувати потенційні ризики. А повідомлення про нібито утворення тромбів у щеплених – не знайшли жодного підтвердження.

У МОЗ налагоджено також систему постійного моніторингу поствакцинальних випадків. Медичні працівники, до яких звернулись пацієнти з порушенням стану здоров’я у післявакцинальному періоді (30 днів із моменту щеплення відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я), повинні повідомити про це Державний експертний центр МОЗ України через автоматизовану інформаційну систему з фармаконагляду (АІСФ).

“За всю історію щеплення вакциною CoviShield  у нас зафіксовано лише три випадки, які вимагали тимчасового нагляду лікарів. Випадок смерті в Одеській області буде детально розслідуваний відповідно до протоколів МОЗ. Лише після офіційних результатів розслідування цього інциденту можна буде говорити предметно”, – зазначив Ігор Іващенко.

Зараз в Україні триває другий етап вакцинації проти COVID-19, під час якої щеплення отримують сімейні лікарі.

Перейти до вмісту