Ви тут:
Відео Культура Суспільство Україна 

День народження Тараса Шевченка: як вірші Кобзаря стають музичними композиціями

Поступово в Україні постать Тараса Шевченка набуває оригінальних і сміливих проявів. Його тексти звучать не тільки на камерних сценах під супровід бандури, а й на рок-фестивалях, які збирають багатотисячні аудиторії.

Ще у 90-х роках розпочалось зацікавлення українських музикантів творчістю Шевченка. На його тексти створювали пісні такі відомі гурти, як “Мертвий Півень”, “Скрябін”, “Тартак”,  “Піккардійська Терція” та ін. Дехто перевтілив шевченкову поезію у цілі музичні проекти, пише Читомо.

Приміром, проєкт “Наш Шевченко” сестри Тельнюк створювали протягом трьох років. Його презентували і в зоні АТО, і в Англії, Литві, Німеччині та Канаді. У 2016-му відбувся тур містами України. До проекту увійшли 13 пісень: “Радуйся, ниво неполитая!”, “Тече вода з-під явора”, “Посаджу коло хатини…”, “Все упованіє моє…”, “Поставлю хату…”, “І мертвим, і живим…”, “Не женися на багатій…”, “Мені однаково…”, “Ой, діброво…”, “Росли укупочці…”, “Садок вишневий…”, “І досі сниться…” та “Псалми Давидові”.

Читайте також: 207 років з дня народження Тараса Шевченка: ТОП-10 фактів про українського Кобзаря

Гурт “Фата Моргана” створив цілий альбом пісень на слова Шевченка. Альбом під назвою “Кобзар”, що побачив світ 1997 року, містив 11 композицій: “Бандуристе”, “Зрада», “Човен”, “Літає орел”, “Думка”, “Гамалія”, “Хмарочка”, “Іван Підкова”, “Закувала зозуленька”, “Лебеденко” та “Ой нема”. А до оновленого альбому 2010 року увійшла 21 пісня.

Гурт “Мертвий Півень” звертався до творчості Шевченка щонайменше двічі. 1996 року побачив світ італомовний “Заповіт”, який дав назву цілому альбому — “IL Testamento”. У 1998-му ж до альбому “Шабадабада” увійшла пісня “Садок вишневий”.

Читайте також: У Полтаві поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку

Скрябін – “Мені однаково…”

Плач Єремії – “Реве та стогне”

Тартак – “Косар”

Kozak System – “Гайдамацька”

Піккардійська Терція – “Ой по горі роман цвіте”

Фома та гурт Мандри – “Думи Мої”

Ірина Білик – “Бандуристе, орле сизий”

Нічлава – “Ой, у горі роман цвіте”

Холодне Сонце – “І Архімед, і Галілей”

Бандурбенд – “Думи мої, думи мої”

 

 

 

Перейти до вмісту