Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Чим замінити м’ясо під час Великого посту: поради

Дієтолог Альбіна Коміссарова розповіла про продукти, які можуть замінити м’ясо під час Великого посту.

Переліком необхідних організму харчів лікарка поділилася на своїй сторінці в Instagram, розглянувши піст, як веганство, передає 24 канал.

“Оскільки з вашого раціону різко випаде кілька груп продуктів (м’ясо та риба, молочні продукти, яйця тощо), то є ризик виникнення різних дефіцитів. Тому перше і головне правило на період посту – харчуйтеся різноманітно настільки, наскільки це можливо”, – зазначила дієтолог.

Як харчуватися у піст без шкоди для здоров’я

  • Замінюйте звичні страви на їхні вегетаріанські варіанти: рагу з квасолею, овочевий борщ, овочева лазанья, кабачкові оладки без яєць і тд.
  • Вибирайте збагачені вітамінами і мінералами продукти (вказано на упаковці): сухі сніданки, соєві продукти, рослинне молоко.
  • Включайте білок в кожний прийом їжі.

Які дефіцити може спровокувати відмова від продуктів тваринного походження

  • Дефіцит білка. Пам’ятайте про рослинні джерела: соєві продукти, бобові, сочевиця, горіхи. Комбінуйте їх.
  • Дефіцит кальцію. Вживайте темно-зелені овочі (капуста, шпинат) та збагачені кальцієм продукти (соєве молоко, йогурти і тофу).
  • Дефіцит вітаміну B12. Цей вітамін є винятково у продуктах тваринного походження. Проте старайтеся обирати збагачені вітамінами злаки та соєві продукти.
  • Дефіцит заліза і цинку. Бобові, сочевиця, злаки, темно-зелені овочі та сухофрукти є чудовими джерелами заліза. Але, враховуючи, що залізо важко засвоюється з рослинних джерел, рекомендована норма споживання майже удвічі більша для вегетаріанців. Крім цього, їжте цільнозернові та соєві продукти, бобові і горіхи для засвоєння цинку.

“Важливо планувати свій раціон заздалегідь, щоб покривати усі потреби. Тримайте вдома різні крупи, різні гриби, декілька видів бобових та соєвих продуктів, багато овочів, фруктів і зелені”, – порадила дієтолог.

Перейти до вмісту