Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Чому взимку люди частіше впадають в депресію, – розповіли фінські вчені

Сезони впливають на наші емоції та соціальне життя. Негативні емоції більш пригнічені влітку, тоді як сезонні афективні розлади досягають піку в більш темні зимові місяці. Опіоїди регулюють як настрій, так і товариськість в мозку.

У дослідженні, проведеному в ПЕТ-центрі Турку, Фінляндія, дослідники порівняли, як тривалість світлового дня впливає на опіоїдні рецептори у людей і щурів, повідомляє ukrhealth.net

“У ході дослідження ми виявили, що кількість опіоїдних рецепторів залежала від пори року, в яке проводилася візуалізація мозку. Зміни були найбільш помітні в областях мозку, які контролюють емоції і товариськість. Зміни в опіоїдних рецепторах, викликані зміною кількості денного світла може бути важливим фактором сезонного афективного розладу”, – говорить науковий співробітник Ліхуа Сан з ПЕТ-центру Турку і Університету Турку.

Дослідження на тваринах підтверджують важливість денного світла.

Дослідники хотіли переконатися, що зміни в роботі мозку були викликані кількістю денного світла, а не будь-яким іншим фактором. Щоб досягти цього, вони виміряли опіоїдні рецептори у щурів, коли тварини містилися в стандартних умовах, коли змінювалася тільки тривалість світлового дня. Результати були подібними до тих, що спостерігалися у людей.

“Згідно з результатами, тривалість світлового дня є особливо важливим фактором сезонних коливань опіоїдних рецепторів. Ці результати допомагають нам зрозуміти механізми мозку, що лежать в основі сезонного афективного розладу”, – говорить професор Лаурі Нумменмаа з ПЕТ-центру Турку.

Дослідження було проведено за допомогою позитронно-емісійної томографії (ПЕТ), в ньому брали участь в цілому 204 добровольця. Невелика доза радіоактивного індикатора, який зв’язується з опіоїдними рецепторами мозку, вводилася в кровообіг суб’єктів. Розпад індикаторів вимірювали за допомогою ПЕТ-сканера.

Кількість опіоїдних рецепторів була вивчена за допомогою ПЕТ-зображень щурів.

фото ілюстративне

Перейти до вмісту