Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

БЦЖ: вакцина, яка рятує життя

У той час, як усі говорять про вакцину від COVID-19, ми хочемо нагадати про іншу важливу вакцину, якій в липні цього року виповнюється рівно 100 років та яка досі рятує життя людей. 

Туберкульоз залишається серйозною проблемою в багатьох країнах. Через нього виникають численні ураження внутрішніх органів, нервової системи, головного мозку і кісток. Раніше туберкульоз був справжнім лихом, але після появи вакцини з’явилася надія на подолання цієї важкої хвороби. Вчені протягом тривалого періоду працювали над створенням вакцини, але вона побачила світ лише в 1921 році, коли її прищепили немовляті у Парижі.

Історія створення вакцини БЦЖ

Офіційно БЦЖ (ВСG) є єдиною в світі вакциною проти туберкульозу. Її назва походить від скорочення Бацилла Кальмета — Герена, фр. Bacillus Calmette — Guérin, BCG)

Ветеринар Каміль Герен і мікробіолог Альбер Кальмет працювали в Інституті Пастера. На початку 19 століття вони вивчали туберкульозну паличку. Дослідники виявили, що в середовищі на основі жовчі та гліцерину ростуть палички з невеликою вірулентністю. Саме ця знахідка змінила хід досліджень.

Читайте також: 5 міфів про туберкульоз

Мікробіолог і ветеринар вирішили перевірити, чи можна за допомогою повторюваного культивування створити безпечний штам, щоб розробити вакцину? Дослідження тривали  майже 10 років! Тести і перевірки вакцини почалися з 1919 року, а у 1921 році в Парижі була створена вакцина для застосування на добровольцях.

Коли була визнана дієвою вакцина БЦЖ?

Ефективність:

  • Вакцина в 5 разів знижує ризик інфікування генералізованим туберкульозом;
  • Щеплення допомагає не захворіти на туберкульозний менінгіт;
  • БЦЖ формує імунний захист від туберкульозу;
  • Якщо вакцинована людина захворіє на туберкульоз, вона перенесе хворобу набагато легше, ніж не щеплена. 

У 1928 році БЦЖ прийняла Ліга Націй. За створення вакцини ветеринар Каміль Герен і мікробіолог Альбер Кальмет отримали Нобелівської премією.

Але громадськість не довіряла новому щеплення через трагедію, що сталася в 1930 році. У Любеку була проведена вакцинація новонародженим. Понад 200 дітей захворіли на туберкульоз, 72 немовляти померло.

Розслідування трагедії проводилося довго і ретельно. Причиною смерті дітей виявився отруйний штам, який зберігався в інкубаторі з вакциною. Винуватцем трагедії було визнано директора лікарні, який за недбалість потрапив до в’язниці. 

Обов’язкова вакцинація

Після Другої світової війни почалася масова вакцинація людей проти туберкульозу. В Європі було щеплено понад 8 мільйон новонароджених. З 1950 року ця процедура для новонароджених в містах та селах стала обов’язковою.

Через 10 років для вакцинації і ревакцинації почали застосовувати внутрішньошкірний метод введення БЦЖ. Дослідники в 1985 році зробили прорив і створили вакцину БЦЖ-М. Вона зменшує антигенне навантаження на людей, які прищеплюються.

Різниця між БЦЖ і БЦЖ-М

У БЦЖ-М менше «живих» мікробних тіл. Щоб вакцина принесла результат, необхідно, щоб в ній була мінімальна кількість антитіл. Новонародженим прийнято колоти БЦЖ-М. Якщо є необхідність прищепити дитину від 3-5 років, використовується вже БЦЖ.

Зниження захворюваності: коли почалося і через що?

У 2006 році багато країн перестали використовувати БЦЖ. Це пов’язано з тим, що завдяки масовій вакцинації знизилася кількість первинної захворюваності. Америка і Нідерланди не запроваджували обов’язкове вакцинування. ПАР перейшла на нову вакцину, але вона виявилася не такою дієвою.

Деякі європейські країни відмовилися від масової вакцинації. Вони прищеплюють тільки неповнолітніх, які потрапили в групу ризику.

Крім зниження захворюваності, вчені відзначили, що в державах, де населення було щеплено БЦЖ, воно не так сильно піддається коронавірусній інфекції.

Все про шкірні тести: туберкульозна проба або проба Манту

Профілактичне обстеження дітей на наявність в організмі інфекції називається шкірним тестом або туберкульозної пробою. З метою діагностики Шарль Манту запропонував застосовувати туберкулін внутрішньошкірно. В медицині методика визнана найточнішою. Проба Манту обов’язкова в багатьох країнах.

Завдяки шкірним тестом можна визначити, як:

  • Формується імунітет до захворювання;
  • Чи може організм самостійно протистояти інфекції.

Проба Манту дозволяє відстежити динаміку захворюваності, і провести ранню діагностику. Натомість вона є алергопробою, але не щепленням.

Хоча туберкульоз майже подоланий в багатьох країнах світу, Україна й досі залишається країною із високою захворюваністю. Тож не забувайте раз на ріку звертатися до свого сімейного лікаря, який проведе з вами опитування за спеціальною скрініговою анкетою та переконається, що жодного туберкульозу у вас немає! 

 

Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією “Твій сімейний лікар”. Сайт та Facebook–сторінка проєкту.

Перейти до вмісту