Ви тут:
Суспільство 

Все про презервативи: міфи та надійність

13 лютого  Міжнародний день презерватива

Лікар акушер-гінеколог КП «4-та міська клінічна лікарня ПМР» Валентина Петровська розповіла розвінчала найпоширеніші міфи про презервативи.

МІФ 1: Презервативи – це відповідальність лише чоловіків

Аби впевнитися, що цей міф не вигадка, спробуйте порахувати, скільки дівчат серед ваших знайомих і скільки хлопців зазвичай мають із собою презерватив. Цей невеликий експеримент доводить існування стереотипу, що турбота про презерватив у потрібний момент – це чоловіча справа. Хоча має бути інакше.

Хоч надягає презерватив лише чоловік, його використовують два учасники статевого акту. Тому носити кондом із собою потрібно всім, хто турбується про власне здоров’я.

МІФ 2: Презервативи не мають терміну придатності

На упаковці презерватива завжди є кінцева дата використання, але не всі на це звертають увагу. Навіть якщо людина бачить, що кондом прострочений, то вважає, що краще використати хоча б якийсь. А це велика помилка.

Протермінований презерватив небезпечний тим, що його легко пошкодити, бо латекс із часом втрачає еластичність. Це може стати причиною інфікування захворюваннями, що передаються статевим шляхом.

МІФ 3: Презерватив не є надійним засобом, тому немає сенсу його використовувати

Презерватив, якщо його використовувати правильно, на 99% захищає від інфікування ВІЛ: це довели численні дослідження. Найчастіше кондоми пошкоджуються через неправильне їх використання. За статистикою, 41% людей не вміють користуватися презервативами, а це призводить до зниження їхньої ефективності.

Ще один міф – в упаковці може бути вже зіпсований чи бракований презерватив. Це не так, адже на етапі виробництва кондоми проходять кілька етапів перевірки якості. Одним із них є випробування електричним струмом: ним перевіряють кількість пор у латексі та їх розмір. Якщо хоч один презерватив не відповідає нормі, утилізують усю партію.

На пошкодження презерватива також впливають умови зберігання – надмірна кількість світла та висока температура, а також використання лубрикантів на олійній основі. Тому не можна застосовувати масажні олії чи лосьйони для тіла як змазку: лише на водній або латексній основі.

Якщо презерватив порвався під час статевого акту і ви підозрюєте ймовірність інфікування, краще зверніться до лікаря за консультацією.

МІФ 4: Презервативи не треба використовувати при оральному сексі

Під час орального сексу неможливо завагітніти, але є ризик інфікування захворюваннями. Мікроорганізми проникають в організм через мікротравми – ясна, що кровоточать, тріщини в роті чи інші. Тому перед оральним сексом, навіть з презервативом, не варто чистити зуби або користуватись зубною ниткою, аби не травмувати ротову порожнину.

При оральному сексі рекомендовано використовувати надтонкі презервативи, щоб зберегти максимальну чутливість. Також існують кондоми з різними смаками, які роблять специфічний смак латексу не таким відчутним.

МІФ 5: Надійніше використовувати відразу два презервативи

Поширена думка, що чим більше, тим краще. Але це не працює у випадку з презервативами. Одного кондома цілком достатньо для повноцінного захисту партнерів. Другий – це марна трата грошей та зниження ефективності захисту.

МІФ 6: Чому я маю користуватися презервативом, якщо я здоровий?

Використовуючи презерватив, ми одночасно захищаємо і себе, і партнера від можливого інфікування захворюваннями, що передаються статевим шляхом.

Вірус імунодефіциту людини може роками жити в організмі без жодних зовнішніх проявів. За статистикою, в Україні близько 100 тисяч людей не знають, що мають ВІЛ-інфекцію. Переважно саме вони підтримують негативну статистику щодо поширення захворювання. Адже передача ВІЛ в Україні в 66% усіх випадків відбувається під час незахищеного статевого акту.

ВІЛ є ризиком для всіх, у кого в житті є секс. Фраза «я здоровий» класна лише тоді, коли вона підтверджена результатами аналізів.

МІФ 7: Презервативами користуються тоді, коли не довіряють партнеру

Цей міф є найпоширенішим та найболючішим для українців. Часто пропозицію надягнути презерватив сприймають як недовіру та невпевненість у партнері.

Дослідження демонструють, що чим триваліші стосунки, тим рідше пари користуються презервативами. Але використання їх – це не питання довіри, а питання турботи про своє здоров’я та свого партнера.

 

Перейти до вмісту