Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Відмова у пільговому проїзді: полтавські юристи допомогли поновити права учасника бойових дій

До Полтавського бюро правової допомоги звернувся чоловік, який розповів, що є учасником бойових дій, особою з інвалідністю, разом з іншими небайдужими громадянами, що мають такий же статус, його обурила ситуація, коли рішенням Виконавчого комітету Полтавської міської ради від 20.03.2020 № 71 «Про питання перевезення осіб пільгових категорій в міському пасажирському транспорті загального користування» встановлено проміжок часу, протягом якого особи, що мають право на пільги, можуть ними скористатися. В інший проміжок часу встановлені законом пільги для певних категорій осіб, так би мовити, не діють.

«Питання не в тому, що люди певних професій мають переважне право на проїзд — зауважив Клієнт — адже будь-який свідомий громадян у такий непростий час пропустить поперед себе лікаря чи рятувальника, які прибувши на своє робоче місце без запізнень, у встановлений час, врятують чиєсь життя чи нададуть таку необхідну допомогу, зволікання з якою може коштувати здоров’я чи навіть життя іншим людям. Пропустивши поперед себе таких фахівців можна почекати і інший транспортний засіб особам, чия необхідність поїздки не є настільки критичною і як кажуть у народі не є «питанням життя чи смерті». Та все ж коли «пільговик» потрапив у громадський транспорт, оскільки у ньому в межах лімітів кількості осіб були наявні вільні місця — він має право скористатися пільгами на проїзд, наданими йому законом, у будь-який час доби, а не тільки у встановлені кимось проміжки часу».

Свої міркування з цих питань клієнт виклав у позовній заяві, яку відправив до суду, однак потребував допомоги фахівця саме для участі в суді, коли відповідно до встановленої законом процедури судового розгляду необхідно було підтримати доводи позовної заяви. Представляти інтереси Клієнта у даній справі було доручено фахівцю Полтавського бюро правової допомоги, адвокату Артемові Пархоменку.

«Вислухавши думку Клієнта, поновивши у пам’яті норми Законів України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю Україні», я дійшов висновку, що Клієнт таки має рацію. І хоча назване рішення і було скасовано самим же суб’єктом, що його ухвалив, це питання стосується засад соціального захисту, тому відповідно до пункту 8 частини 1 статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України відсутні підстави для закриття провадження у справі лише у зв’язку із фактом скасування оспорюваного рішення», – розповів юрист.

Фахівець склав письмові пояснення щодо суті позовних вимог, виступив у суді на підтримку позовної заяви, посилаючись на конкретні норми права, якими у своїй сукупності обґрунтував законність позовних вимог та в кінцевому рахунку зміг переконати суд у обґрунтованості позовних вимог, наслідком чого стало часткове задоволення позову, а спірне рішення органу місцевого самоврядування було визнано протиправним. І оскільки воно вже було скасовано самим відповідачем, необхідність його скасування у судовому порядку відпала.

«Задовольняючи позов суд фактично підтвердив недопустимість звуження будь-якими органами змісту прав громадян, що надані їм законом. Обмеження прав громадян, за певних умов допустиме виключно в порядку встановленому Конституцією та Законами України, зважаючи також на вимоги міжнародних нормативно-правових актів, що були ратифіковані. І ніяк інакше. Наявність цього судового рішення, маю надію, в подальшому стане орієнтиром для напрацювання практики застосування подібних норм та в майбутньому запобіжником для звуження прав громадян у подібних ситуаціях», – підсумував Артем Пархоменко.

Як діяти, якщо Ви вважаєте свої права порушеними? Консультує юрист Полтавського бюро правової допомоги, адвокат Артем Пархоменко:

«На сьогодні держава зробила фактично все, щоб кожен, хто потребує правничої допомоги мав усі можливості її отримати. Діє адвокатура, на партнерських засадах із якою функціонує система безоплатної правової допомоги, де правова допомога надається всім і кожному, хто бажає її отримати. Отож кожен має вільний вибір фахівця, якому довіряє і за правовою допомогою звертається саме туди, куди забажає. Отримання правової допомоги, в тому числі безкоштовно, на сьогодні – це реальність, потрібно тільки звернутись. Звідси і порада: якщо Ви вважаєте свої прав порушеними — зверніться за консультацією до професіонала, який роз’яснить Вам усі можливі варіанти дій у певній ситуації. Як показує життя, краще спочатку запитати чи іншим чином отримати інформацію, а вже потім діяти: підписувати, вчиняти чи навпаки нічого не робити. Алгоритм під назвою «навпаки» може призвести до потрапляння в халепу, якій простіше запобігти, аніж з неї вибиратися. Зрештою ж кожен вирішує сам треба йому правова допомога чи ні!».

У випадку наявності невирішених правових питань, отримати правову допомогу має можливість кожен, звернувшись до Полтавського бюро правової допомоги, що розташоване за адресою: місто Полтава, вулиця Міщенка 2, телефон (0532) 50-27-29, де кваліфіковані фахівці охоче та безкоштовно нададуть Вам необхідні роз’яснення та допомогу.

Перейти до вмісту